Anpassar. Max åtta personer åt gången i lokalerna på Verdandis alternativa julfirande i år. Foto: Mostphotos

Verdandi firar småskalig jul i år

Sedan 70-talet har organisationen Verdandi bjudit in till alternativa julfiranden i Tensta och Rinkeby. I år blir det småskaligt på grund av pandemin, men portarna står fortfarande öppna.

  • Publicerad 10:00, 23 dec 2020

När stora delar av Sverige samlas framför Kalle Anka på julafton brukar Verdandi öppna upp sina lokaler för att bryta ensamhet och isolering, och fira en så kallad alternativ jul.

Så gör de också i år, men på grund av corona i en mindre skala. En pandemifri jul brukar Verdandis ha runt 50 besökare per dag, så blir det inte nu.

– Vi anpassar oss efter rekommendationerna. Vi har tre lokaler i Järva, och kommer ha en personal på varje ställe, och så får det förutom den personen vara sju besökare åt gången. Är det fullt kommer man tyvärr få vänta utanför till någon annan lämnar lokalen, säger Stig Nilsson, verksamhetschef för Verdandi i Stockholms stad.

Riktar sig till ensamma och utsatta

Den alternativa julen pågår från julafton och varje dag till den 28 december, där fokus ligger på att bjuda in ensamma och utsatta. Vanligtvis bjuder Verdandi på ett traditionellt julbord.

– I år blir det också mat, men inte julbord på samma sätt. Umgänget brukar vara det viktigaste, många av de som kommer brukar hitta nya kompisar och bygga ut sina sociala nätverk, säger Stig Nilsson.

Det är första gången på 36 år som Stig Nilsson själv inte är med och firar.

– Det känns lite märkligt. Det brukar vara så fint att se hur alla möts; hur en luggsliten farbror kan sitta och spela schack med en affärsman i kostym. Jag hoppas att allt kommer ha återgått till det normala nästa år, säger Stig Nilsson.

Årets alternativa jul på Verdandi

Verdandi har två lokaler i Tensta, en på Gullingeplan 52 och en på Husingeplan 16-18.

De har även en lokal i Rinkeby, på Storbyplan 31.

Verksamheterna kommer ha öppet från julafton till den 28 december, de i Tensta mellan 17.00 till 21.00 och i Rinkeby mellan 15.00 till 20.00.

Visa merVisa mindre