– Jag tycker den är läskig. Även när jag cyklar och det är ljust, säger 11-åriga Vera Gerdin om sin skolväg.

För en tid sedan fick eleverna i hennes femteklass på Akers friskola träna att skriva insändare. För Veras del blev det en rejäl bredsida mot kommunen.

Båda hennes äldre bröder fick nämligen åka skolbuss till samma skola. Men för fyra år sedan upphörde det och själv hänvisas Vera till vanlig SL-buss.

Från hennes hem i Skirhult, norr om Åkersberga, till närmaste hållplats är det 2,9 kilometer, men det är ingen barnvänlig promenad eftersom vägen är både smal och saknar vägren.

Dessutom måste hon korsa vältrafikerade 276:n där det saknas övergångsställe och nu på vintern är det beckmörkt.

Vill ha samma villkor

Samtidigt blir grannbarnen upplockade och avsläppta av skolbussen bara 500 meter bort, för att de går på kommunala Skärgårdsstadsskolan.

”Varför har vi på en friskola inte samma förutsättningar som en kommunal skola?!  Det är bara inte rätt!” skriver Vera i sin insändare. ”Alla elever borde ha samma förutsättningar! Därför tycker jag att alla som behöver ska få skolskjuts!”.

Som det är nu måste Veras mamma eller pappa skjutsa henne på morgonen. Hem är det värre.

– Vi är beroende av släkten för att få det att funka, säger pappa Rickard.

– Det har skapat jättemycket oro, särskilt för Vera.

Han berättar att hans äldste son Viggo, som hunnit bli 18, ursprungligen ville börja skolan på Skärgårdsstadsskolan, men då var det fullt så det blev Akers friskola i stället. Han fick ändå åka skolbuss.

Mellanbarnet Vincent valde också Akers, men för fyra år sedan drog kommunen in skolbussen för bägge bröderna. Till synes samma buss om rullar än i dag.

Enligt pappa Rickard för att kommunen gjort en ny upphandling som inte tog hänsyn till friskolorna.

Skollagen säger nämligen att kommuner bara är skyldiga att erbjuda skolskjuts för elever som valt en annan skola än en kommunal om det kan ske utan ”organisatoriska eller ekonomiska svårigheter”.

Och det gör det, enligt Österåkers kommunen, som menar att det skulle kosta mer med en skolbuss eller taxi till Akers friskola som ju ligger en knapp halvmil från Skärgårdsstadsskolan.

Kan överklaga

Désirée Holewa, skolskjutshandläggare på kommunen, uppger att reglerna varit desamma åtminstone de senaste sju åren då hon jobbat.

– Man har rätt att gå i vilken skola man vill, men skolskjuts beviljar man utifrån folkbokföringsadressen och närmaste anvisade kommunala skola. 

Vad kan man göra om man är missnöjd med kommunens beslut?

– Överklaga. Man skriver vad man tycker är fel i kommunens beslut, och så skickar vi det vidare till förvaltningsrätten. 

För Veras del är det extra trist när hennes kompisar åker hem tidigare med skolbussen medan hon blir kvar på Akers fritids.

– Det är väldigt tråkigt. Jag missar grejer att göra med mina kompisar när jag kommer hem 17–17.30 och de är hemma senast 15, säger hon.

– Barnfamiljer som flyttar hit, ska de inte kunna bo på landet? säger pappa Rickard.

Han har även skrivit till kommunens ledande politiker, men hittills utan att få gehör.