Är Västerlånggatan verkligen billigast och Norrmalmstorg dyrast?

Vi bad Svensk Mäklarstatistik undersöka hur Monopols spelplan skulle se ut om den hade skapats i dag.

De uppdaterade Monopolsiffrorna är så klart lite vanskliga då det är få försäljningar i vissa områden och vissa postnummer sträcker sig längre än platsen i spelet. Men de gator som borde vara dyrast på spelplanen numera är enligt statistiken Sture­gatan, Stureplan och Strand­vägen.

– Vasastan har gått om Östermalm när det gäller medelpriser, men trots det är det vissa områden på Öster­malms som ”leder”, säger Hans Flink, analyschef vid Svensk Mäklarstatistik.

Mest snett ute är kanske Parker Brothers spel från 1937 ändå i city där Vasagatan hör till de dyrare i stan, medan snittpriset på bostäder där det senaste året har legat lägre än många andra gator.

Vad gäller guldkortet Norrmlamstorg är det ett attraktivt fastighetsområde än i dag. Dock säljs ytterst få bostäder här.

Vad gäller Gamla Stan har det hänt en del. Västerlånggatan är den bill­igaste gatan i spelet, men det gäller inte 2022. Nu kostar en lägenhet i snitt 109 532 per kvadrat på gatan – och det borde nog vara ännu dyrare.

– Det är i dag höga priser i Gamla stan. Det kanske har sålts någon junkig källarvåning som har dragit ner snittpriset under året, säger Hans Flink.

Vad har du själv för strategi när du spelar Monopol?

– Jag gamblar nog, haha. Jag kör stenhårt och försöker få mina spelkamrater att gå i konkurs.

Om vi lämnar spelplanen kan vi konstatera att det är oroliga tider på verklighetens bostadsmarknad efter att Riksbanken höjt styrräntan med 0,25 procent. Det kanske inte är läge att börja inteckna sina bostäder, men priserna i innerstan gick ner med en procent i maj. Dock alldels för tidigt att snacka bankrutt och konkurs.

– Den som pratar om prisras är fel ute, säger Hans Flink.

Han säger att prisökningar brukar börja i innerstan och sedan sprida sig vidare. Det samma gäller vid nedgångar.

– Priserna är höga i inner­stan vilket gör att man är känsligast för förändringar i omvärlden där. Om priserna går ner med fem procent i Nässjö blir det inte så mycket, men en eller två procent i Stockholm blir mycket pengar.

Fortsatt hög inflation, höjda boräntor och sken­ande elpriser innebär att det blir extra viktigt att göra en kalkyl för sitt boende. Ett råd Hans Flink ger är att ha is i magen, men också att köpa något där man kan bo kvar en längre tid.

– Du ska kunna övervintra en eventuell prisnedgång. För om historien upprepar sig så har vi alltid sett hack i kurvan, men trenden har under många år varit uppåtgående.

Prisfall på g

SBAB:s chefsekonom Robert Boije ser ett prisfall på bostäder i Stockholms innerstad på både kort och lång sikt.

– Det är svårt att göra prognoser i detta osäkra läge, men jag tror att man bör räkna med prisfall på runt tio procent under hösten, säger han.

– De längre bundna ränt­orna har redan gått upp med över två procentenheter sedan årsskiftet. Nu kommer också den rörliga bostadsräntan (tremånaders) att öka i takt med att Riksbanken höjer sin styrränta.

Och på lite längre sikt?

– Räntorna väntas fortsätta stiga även nästa år, så prisfallen på bostäder kommer sannolikt att fortsätta. Jag håller det inte för uteslutet att priserna i slutet av 2024 kan ligga 15-20 procent lägre jämfört med början av detta år. Med en mindre brant ränte­uppgång än vad somnu ligger i korten kan dock prisfallet bli mindre.

Det talas även om psykologisk påverkan på marknaden, och medias roll?

– Det kan påverka, men det är samtidigt viktigt att media tillhandahåller relevant information om läget.

Med den vinstmarginal som bankerna redan har undrar många om det verkligen är rimligt att höja räntan ännu mer?

– Bankerna verkar på en konkurrensutsatt marknad som andra branscher, vinstmarginalen bestäms av det men också av konjunkturläget. Normalt förändras därför den rörliga boräntan i linje med reporäntans förändring. Om en bank försöker ta marknadsandelar genom att sänka sin marginal kommer fler banker att följa efter.