Vegomässa i Nacka för tredje året

På lördag hålls den årliga Vegomässan, för tredje året på Nacka strandsmässan. – Syftet är att visa hur enkelt och gott det är att välja djurvänligt och inspirera människor att leva veganskt. Det handlar inte bara om matprodukter utan även om vad man väljer att ha på sig, som skor och kläder, säger Malin Gustafsson, en av arrangörerna.

  • Publicerad 14:19, 7 jun 2018

Vegomässa arrangeras sedan 2007, i år för tredje året i Nacka, då på Nacka strandmässan

– Syftet är att visa hur enkelt och gott det är att välja djurvänligt och inspirera människor att leva veganskt. Det handlar inte bara om matprodukter utan även om vad man väljer att ha på sig, som skor och kläder, säger Malin Gustafsson, en av arrangörerna.

Besökare från hela landet

Besökare väntas från hela landet, flera från stockholmsområdet.

– Mässan är höjdpunkten på året för många.

Vegansk mat innebär att maten inte innehåller animaliska ingredienser, som kött, fisk och mjölk.

– Vegomat en hel värld. Jag själv älskar svensk husmanskost, säger Malin Gustafsson.

Vegetarisk kocktävling

Över 100 utställare som arbetar med vegomat eller har vegomat i sitt sortiment kommer att delta på mässan. En vegetarisk kocktävling kommer att utkämpas och föreläsningar med inbjudna gäster är planerade i två föreläsningssalar.

Under 90-talet förknippades veganrörelsen med militanta veganer och utsläppta minkar.

– När något uppmärksammas av media får det en viss stämpel. Det har ändrats, alla är inte militanta veganer. Det finns en mångfald i veganrörelsen, alla kan inte stå till svars för vad några har gjort. Djurrörelsen är en stor rörelse, säger Malin Gustafsson.

Så man behöver inte smyga med att man är vegan?

– Nej, det behöver man inte. Det finns en större medvetenhet om djuren, många känner ett gnagande samvete om djuren. Det har hänt mycket senaste åren, allt fler lever veganskt.

Arrangören räknar med 4 000 till 5 000 besökare på Vegomässan.