Väck med vego. Nahid Hassan har bytt från Shanti culture corner till Gossip. Foto: Christoffer Röstlund Jonsson

Vegetariskt höll inte – nu byter Shanti spår

Vegetariskt fungerar inte på Kungsholmen. Så nu har indiska restaurangen Shanti culture club bytt namn och stuk. "Svenskar vill ha chicken tikka masala", säger ägaren.

  • Publicerad 16:30, 14 okt 2019

Kedjan Shanti öppnade sin sjätte restaurang på Hantverkargatan i mars 2018. Inriktning: helvegetarisk indisk street food, plus fisk.

Men nu är det över och stället har bytt namn till Gossip Kungsholmen, och fått samma bengaliska meny som på Shantis hål i väggen Gossip vid Nytorget, Södermalm.

– Familjer kom in och vände eftersom barnen inte äter grönsaker. Byggjobbarna som äter lunch gjorde detsamma, när de såg att det bara fanns vegetariskt. Det är självklart trist, men så är det. Jag måste leva, säger Shantikedjans ägare Nahid Hassan, och lägger till att det fortfarande finns massor av vegetariskt att beställa.

"Utan chicken tikka masala skulle alla indiska restauranger gå i konkurs", förklarar han.

– Det äter inte vi i Indien. Jag har försökt att servera kyckling med ben utan framgång. Det ska vara filé. Det är lite trist, jag vill servera min egen mat men svenskar accepterar inte matkultur från andra länder. Om det är lite sött och grädde så blir folk nöjda. Men vi äter inte så mycket grädde i Bengalen.

Han tar indisk streetfood till Kungsholmen

Mindre mixad mat

Bengalen är Indiens största provins. Skillnaden mot annan indisk mat är att man använder senap, andra oljor, inte så mycket mejeriprodukter, och man mixar inte heller så hårt. På Gossip är det rak bengalisk street food som gäller – samt chicken tikka masala.

– På Kungsholmen är det många äldre som gärna sitter länge och äter. På Gossip på Söder är många yngre med ett högre tempo, de käkar och drar.

På Gossip Kungsholmen har Nahid Hassan inrett med väggmålningar föreställande kända bengaliska kvinnor. Till exempel feministen Begum Rokeya, som dog 1932.

– Hon är en idol som kämpat för kvinnors rättigheter, säger Nahid Hassan.

Shanti på Skånegatan prisas