Veckolång militärövning inledd i Farsta

Snart smäller det för fulla muggar och gröna män kommer smyga kring Telestaden. Det är Livgardet som intar området i övningen Terminus med start onsdag.

  • Publicerad 08:00, 17 okt 2018

På onsdag bryter krig ut i Farsta. Det kommer bli strid i bebyggelse och hundratals grönklädda vapenbärare väntas skjuta sig in i Telestaden.

Skotten är dock lösa och de grönklädda är svenska soldater. På onsdag drar nämligen övningen Terminus igång.

Utrustade med automatvapen

Soldaterna kommer från Livgardet och kommer uppträda i full stridsmundering komplett med automatvapen.

– När vi övar våra förband strävar vi efter att öva så realistiskt som möjligt, i den miljö och terräng där förbanden ska kunna lösa sina skarpa uppgifter. Eftersom vi av säkerhetsskäl inte kan öva på våra skarpa objekt behöver vi öva på platser och i miljöer som liknar de verkliga objekten, säger major Magnus Gerhardsson, övningsledare i ett pressmeddelande.

Välkommen att beskåda kriget

Allmänheten är välkommen att titta på men varnas för höga ljudnivåer – de ofarliga lösa skotten låter nämligen precis som den äkta varan.

Här kommer det smälla, och här kan du träffa soldater och prata alla ting Försvarsmakten.

– När övningen pågår kommer vissa områden att spärras av med rödvita plastband som inte ska passeras. Det är för allmänhetens egen säkerhet och har bland annat att göra med skadliga ljudnivåer.

Skottlossning hela helgen

Försvarsmakten har tillstånd att panga loss onsdag till fredag klockan 07-21 och lördag 8-18. Om tre veckor är det dags igen. Samma upplägg, samma ställe 7 till 10 november.