UTSTÄLLNING. Uställningen utforskar Elinsborgsskolan ur en känd kriminologs perspektiv. På "Leif GW"-stolen sitter konstnären Bernd Krauss. Foto: Tensta konsthall

Veckans brott med Leif PG på Tensta konsthall

I veckan öppnade en ny utställning på Tensta konsthall: Allra sista veckans brott med Leif PG Tensta. Här tittar konstnären och elever på sin skola med en känd kriminologs glasögon. Men kriminologen själv är inte tillfrågad.

  • Publicerad 16:05, 1 nov 2018

Allra sista veckans brott med Leif PG Tensta är ett sätt att orientera sig i en välbekant miljö och försöka se den med nya ögon.

Elever från Klubb Elin, en fritidsverksamhet för elever i femte klass från Elinsborgsskolan, har samarbetat med konstnären Bernd Krauss för att skapa utställningen.

Här tittar de på sin skola, både som den ser ut idag och historiskt, med hjälp av bilder från arkivet Arkdes. De har också använt sig av en fiktiv kriminolog som de låter utforska skolan.

– De undersöker platsen som en brottsplats, för att kunna se på den med nya ögon, säger Paulina Sokolow, kommunikationsansvarig på konsthallen.

Kriminologen heter Leif PG Tensta och har slående likheter med Leif GW Persson. På en stol i utställningen hänger bland annat en karaktäristisk fiskarväst och ett par glasögon. Men själv är den faktiske kriminologen inte tillfrågad.

– Vi har faktiskt inte pratat med honom. Men jag tror att han skulle bli smickrad och glad om han fick se utställningen, avslutar Paulina Sokolow.

UTSTÄLLNING. Uställningen utforskar Elinsborgsskolan ur en känd kriminologs perspektiv. Foto: Tensta konsthall