Vd vill jobba bort utsatta områden från polislista

Botkyrkabyggens vd Chris Österlund är övertygad om att det går att få bort Alby, Fittja och Hallunda/Norsborg från polisen lista över särskilt utsatta områden. Det skriver hon i en debattartikel i Dagens Samhälle.

  • Publicerad 11:03, 30 okt 2018

Debattartikeln publicerades i samband med den konferens i trygghetsfrågor som Botkyrkabyggen nyligen anordnade. På konferensen deltog bland andra forskare, Hyresgästföreningen, kommun och polis.

”Tre områden kortare”

I artikeln i Dagens Samhälle skriver Botkyrkabyggens vd Chris Österlund att hon är övertygad om att områdena kan förbättras:

”Det är dags att se miljonprogrammen som den möjlighet de faktiskt är, både ekonomiskt och socialt.”

Chris Österlund fortsätter:

”Jag är övertygad om att vi gemensamt kan arbeta för att polisens lista över särskilt utsatta områden blir tre områden kortare. De boende i Fittja, Alby och Norsborg är värda det. Och vi har alla något att vinna på detta.”

Växla upp arbetet

För att nå detta är trygghet en nyckel, skriver Chris Österlund, som uppmanar privata fastighetsägare, kommun och myndigheter och föreningar och klubbar att växla upp sitt arbete och samarbeta mer.

Satsar 70 miljoner

På konferensen presenterade också Botkyrkabyggen sin största satsning någonsin på utemiljöerna i områden för att öka trivseln och i förlängningen tryggheten. Cirka 70 miljoner satsas på saker som grillplatser, klätterväggar, dansbana och skatepark, men också bättre belysning, röjning av buskage och bättre gångvägar.

Chris Österlund pekar i debattartikeln i Dagens Samhälle på att polisen och kommunen växlar upp samarbetet kring trygghet och kriminalitet genom regelbundna möten där man skaffar sig en ”gemensam bild av var kriminalitet sker, analyserar och beslutar vem som gör vad för att förhindra detta.”