Roland Storm, gruppledare Väsbys Bästa. Foto: Åsa Sommarström

VB öppnar för Alliansen: ”Mycket intressant läge”

Väsbys Bästa är kommunvalets stora vinnare. Varken de rödgröna eller Alliansen samlar egen majoritet – något som sätter VB i ett gyllene förhandlingsläge. – Vi kan sitta still och vänta på erbjudanden, säger Roland Storm, gruppledare Väsbys Bästa.

  • Publicerad 10:19, 10 sep 2018

Väsbys Bästa gör ett rekordval och är tillsammans med Sverigedemokraterna det parti som går starkast framåt. Totalt ökar VB med 5,8 procentenheter.

– Det är viktigt att poängtera att det är preliminära siffror, men det känns naturligtvis mycket glädjande att vi fått så stort förtroende. Vi har fångat upp det som engagerar Väsbyborna, säger Roland Storm, gruppledare Väsbys Bästa.

”Höger- och vänsterpolitikens era över”

Partiet bildades inför kommunvalet 2014 med målet att lyfta Väsbybornas intressen och bryta blockpolitiken. Det anser Roland Storm att man nu uppnått. Partiets 9,4 procent räcker nämligen inte för att bilda majoritet med vare sig de rödgröna eller Alliansen – något som enligt Roland Storm kommer tvinga fram ett samarbete över blockgränserna.

– Det tog fyra år för oss att slå sönder blockpolitiken i Väsby. Nu är höger- och vänsterpolitikens era över, det känns som en stor seger. Nu kan vi börja fokusera på sakpolitiken i stället blockpolitiken, säger Roland Storm.

Öppnar för samarbete med Alliansen

Väsbys Bästa har den senaste mandatperioden styrt tillsammans med de rödgröna. Att det samarbetet lever vidare är inte säkert.

– Vi vill naturligtvis påverka och inte sitta på läktaren när de andra spelar match. Därmed är vi varken höger eller vänster i det här läget, utan vi sätter Väsbybornas intressen främst. De partier som stöder våra viktiga frågor har vi lättare att samarbeta förstås, säger Roland Storm.

Han menar att partiet sitter i ett gyllene förhandlingsläge eftersom både Alliansen och de rödgröna tvärt sagt nej till att samarbeta med SD.

– Det är ett mycket intressant läge, eftersom vi blir attraktiva för alla partier och därmed blir det sakpolitiken som får avgöra. Vi kan sitta still och vänta på erbjudanden, helt enkelt.