VÄXTGALEN.Innan Agnes Stuber startade Växtgäris hade hon max femton plantor. Nu har hon 88. Foto: Maja Brand

Växtgäris odlar utan pekpinnar - lockar tusentals

De spanar ständigt efter potentiella sticklingar och jublar när den gamla ingefäran i kylen skjuter skott. Genom hemliga tecken kommunicerar de med varandra i en parallell värld - dold för de som saknar "gröna glasögon". De är Växtgäris.

  • Publicerad 12:16, 10 jan 2017

Hemma hos Agnes Stuber i Rågsved klättrar sommarmurgröna längs med väggarna. Fönstren dränks i ett hav av palettblad och meterhöga monsteror, och så den säreget långbenta blomma som varit med sedan hon var liten - vars namn hon nyligen fått reda på.

– Den heter Kristi Törnekrona, det var en i gruppen som kunde identifiera den åt mig. Nu vet jag äntligen vad den behöver, berättar fotografen Agnes Stuber ivrigt.

Gruppen. Den enade Facebook-armé som på några månader samlat 9000 grönfingrade medlemmar från hela landet. De kallar sig Växtgäris. Och de har en sak gemensamt - en outtömlig passion för allt som går att odla.

Här får bara tjejer och icke-binära*, alltså de som identifierar sig som mellan eller bortom kvinna–man-uppdelningen av kön, vara med. Dygnet runt lägger de upp bilder på sina plantor och ber om skötselråd, tipsar om varianter på ampelknytning – och ger uppmuntrande tillrop när någons benjaminfikus slokar.

"Det bästa med gruppen är att vi lär av varandra, alla har olika erfarenheter som någon annan kan gagnas av" säger Agnes Stuber. Foto: Maja Brand

Sammetsblad, Gynura aurantiaca, lyser upp i köksfönstret. Foto: Maja Brand

Som äkta växtgäri matchar Agnes Stuber sina strumpor med sina gröna vänner. Foto: Maja Brand

Tröttnade på mästrande män

Allt började i februari förra året då Agnes behövde hjälp med att hålla sina, då ganska få, plantor vid liv.

– Jag har alltid gillat växter men tyvärr har de tenderat att dö. När jag bad om råd i olika växtforum på nätet så möttes jag av en så hård och mästrande ton, man fick liksom skäll för att man inte hade innerkrukor och sånt. Det gjorde att jag vågade inte ställa mina frågor och tänkte nä, såhär borde det inte behöva vara, säger Agnes.

Som glad medlem av Streetgäris, en annan separatistisk Facebook-grupp, föll det sig naturligt att där ställa frågan om några skulle vilja vara med i en växtgrupp. Hon skrapade ihop 20 medlemmar och så var det igång. I början tänkte Agnes att det vore roligt om de kunde bli 100 personer. Men när medlemsantalet under sommaren exploderade till 9 000 fick hon en chock.

– Haha, ja det var sjukt! Det är superkul men kräver också mer underhåll så att det inte spårar iväg i diskussionerna, så nu har jag tre till som administrerar tillsammans med mig.

Utmärker sig med positiv ton

Beslutet att hålla gruppen separatistisk känns självklart. Det behövs helt enkelt fler rum där icke-män får ta plats – utan risk för att bli mansplainade ned i skorna, förklarar hon. Hittills har ingen ifrågasatt att män inte får vara med. Förutom just...män.

– Det är en del trollsnubbar som hör av sig och vill "diskutera" fast de egentligen bara är intresserade att föra fram sin åsikt. Det är lustigt det där. Även fast de får vara med överallt annars blir de fruktansvärt frustrerade så fort det finns någonstans där de inte får vara med, då ska de in till varje pris.

Till skillnad från andra Facebook-grupper, där ett utkastat spörsmål om något så oskyldigt som "bästa receptet på kladdkaka" kan spåra ur till en hätsk diskussion med grova påhopp, har Växtgäris lyckats hålla en rakt igenom sympatisk och hjälpsam ton i sitt forum. Något Agnes delvis tror på de genomarbetade riktlinjerna, som bland annat slår fast att man ska vara öppensinnad, uppmuntrande och konstruktiv i eventuella råd eller kritik.

– Men sedan är ju också växter ett väldigt sympatiskt ämne i sig. Vi förenas i vår lust att lära oss mer om vårt gemensamma intresse, om hur man ger bästa möjliga omsorg till sina plantor. Det är en väldigt bra utgångspunkt för sammanhållning, eftersom vi också lär oss av varandra, säger Agnes Stuber.

Kitschiga krukor och ätbara växter kan bli de nästa stora trenderna inom växtvärlden, spår Agnes Stuber. Foto: Maja Brand

Billigt och bra: Agnes Stubers DIY-luftfuktare, en avklippt PET-flaska med vatten hängandes ovanför elementet. Foto: Maja Brand

Hemliga tecken förenar

Många i gruppen har med tiden också blivit vänner AFK*, tack vare sticklingsträffar, meetups - och hemliga tecken. Det var under Växtgäri-rusningen till sommarrean på en blomsteraffär som gruppen utarbetade några specifika handrörelser, som skulle låta medlemmarna känna igen varandra även i verkliga livet.

– Vi diskuterade även om vi borde ha någon speciell visslingstrudelutt, men det finns inte än vad jag vet, säger Agnes och skrattar.

De gröna glasögonen

Suckulent-farmer, luftväxter i glaskupor och hemmabyggda luftfuktare i form av PET-flaskor med vatten som hänger vid elementen. Lägenheten i Rågsved har genomgått en total makeover sedan gruppens start. För ett år sedan hade Agnes ungefär tio plantor hemma. Nu har hon 88 - och har infört köpstopp. Ändå följde en Ctenanthe med hem i går.

– Det är svårt att stå emot när man ser fina växter var man än tittar. Det är som man brukar säga om genusglasögon du vet, att när man väl blivit genusmedveten så ser man hela världen med nya ögon - man ser klart. Precis så är det med växtintresset, när man väl är fast har man de gröna glasögonen på sig. Jämt.

Fotnot: *Icke-binär = person som identifierar sig som mellan eller bortom kvinna–man-uppdelningen av kön. Ibland används ”ickebinär” som ett paraplybegrepp för olika könsidentiteter som inte följer tvåkönsnormen. Ickebinär betyder inte samma sak för alla som definierar sig som det. En del är både tjej och kille. Andra befinner sig mellan de kategorierna. Många ickebinära är inget kön.

*AFK = away from keyboard

"Ett rum utan växter är helt dött" tycker Agnes Stuber, som startat Facebookgruppen Växtgäris. Foto: Maja Brand

Växtgäris

- Startade i februari 2016.

- Har i dagsläget 9000 medlemmar. För att få gruppen att fungera optimalt är det tillfälligt stopp för nya medlemmar.

- Riktar sig till tjejer och icke-binära, alltså de som inte identifierar sig som enbart manlig eller kvinnlig.

- Har separata diskussiontrådar med olika teman, så som monsteror, fiolfikusar, krukor, sticklingsbyte och försäljning.

Visa merVisa mindre