– Det var en ledig bänk vid vattnet. Vi vill ju bara sätta oss och prata, säger Maria Ros-Hjelm om första mötet med Lasse, som ledde till tre högst privat uppsatta minnesplaketter på bänken på Vaxholms kaj.

Nu har Marias och Lasses historia blivit en snackis och ett ärende när Vaxholms stad mångmiljonrenoverar sina kajer. Bänken ska nämligen tas bort.

Bänken ska kasseras

– Plaketterna är unika, men politikerna bestämmer vad som ska hända med bänken. Annars kasseras den, säger Robert Klingvall, projektledare för kajrenoveringen.

I måndags (8/2), skickade kommunen därför ut en efterlysning och sökte ”Lasse och Maria” för att få veta mer om bakgrunden till de små skyltarna. Inlägget blev kommunens mest delade hittills på Facebook och både TV4 och Sveriges radio hörde av sig, berättar Robert Klingvall.

– Det är en riktig solskenshistoria. Och extra roligt att de flyttat ihop och bor i kommunen. Många visste vilka de var.

Maria berättar att hon och Lasse först träffades på nätet och sedan beslutade att träffas på riktigt i Vaxholm – halvvägs – eftersom Lasse då bodde i Åkersberga och Maria på Värmdö. Det var 7 augusti 2015.

– Det var väl nervöst och pirrigt. Vi köpte glass och satte oss bänken – och båda blev övertygade att det var rätt!

De blev ihop och året därpå bestämde de sig för att fira sin ettårsdag på samma ställe, 7 augusti. Det var då den första plaketten kom upp.

– Vi idkade lite civil olydnad. Lasse hade med sig en miniskruvdragare.

Gifte sig vid bänken

Sedan blev det två plaketter till: En efter att Lasse friat 2018 och en efter vigseln 2020. Allt vid den gröna bänken på kajen. Numera bor paret på Rindö.

Maria säger att hon tycker det varit kul att se andra läsa, undra och fota plaketterna på bänken.

Kan ni tänka er att ta bänken om kommunen vill bli av med den?

– Vi skulle gladeligen adoptera bänken.

Det är också möjligt att Lasses och Marias historia kommer lämna avtryck när den nya kajen byggs:

– Vi kommer berätta för arkitekterna om det här så får de ta hänsyn till historien i sin utformning, säger Robert Klingvall.