ITAKO. Linnea Stensils och Petter Menning på förlägret Itako utanför Tokyo. Foto: Evelina Menning

Vaxholmskanotister nöjda med OS

Det gick bra för Linnea Stensils och Petter Menning i OS i Tokyo. Båda Vaxholmskanotisterna tog sig till final. Men riktigt ända fram till medalj nådde de inte.

  • Publicerad 14:27, 20 aug 2021

När det är så nära medalj är det klart att det känns lite surt.

Efter semifinalerna såg det riktigt bra ut för de båda tävlande från Vaxholms kanotsällskap. Petter Menning kom trea i sitt heat på K1-200, medan Linnea Stensils vann sitt heat på K1-500. Båda gick därmed till final.

Men trots en riktigt stark prestation fick de inte kliva upp på pallen – Linnea slutade femma och Menning sexa.

– Det känns rätt så bra, att bara ta sig till final är benhårt. Jag är glad att jag kunde vara med och slåss om medaljerna, men när det är så nära medalj är det klart att det känns lite surt, säger Petter Menning.

Även Linnea Stensils är nöjd med sin prestation.

– Det känns bra, jag var femma på både K1-200 och K1-500. Det är klart att man alltid vill ha medalj, men jag paddlade bra rakt igenom. Den här gången var det också tuffare med ett större startfält.

Nu är både Linnea Stensils, 27, och Petter Mennning, 34, hemma i Vaxholm igen efter nästan tre intensiva veckor i Japan, som började med uppladdningsläger och slutade på Sea Forest Waterway – den olympiska tävlingsarenan i Tokyo.

– Vi blev väldigt väl emottagna i Japan, på alla sätt. Även om det var många restriktioner kunde vi köra all träning och det blev en bra uppladdning, säger Petter Menning.

Inte självklart med OS

Men medverkan i detta OS var inte helt självklar för 34-åringen, som likt Linnea var med redan i OS i Rio de Janeiro 2016. Då slutade han tia och Linnea sjua på sprintdistansen.

– Jag hade en armbågsskada 2018 och visste inte om jag kunde ta mig tillbaka. Men sedan bestämde jag och min tränare, som även är min fru, oss för att det bara var att köra, och det gick ju bra till slut, säger han och skrattar.

Och stödet hemifrån, inte minst från hemmaklubben Vaxholms kanotsällskap, har känts under OS.

– Många har varit engagerade, hejat och peppat. Det har varit jättekul! Dessutom är det bra för vår sport att synas på ett OS, säger Linnea Stensils.

Närmast väntar VM i Köpenhamn i september. Båda kanotisterna tänker också satsa vidare mot OS i Paris 2024, även om sprintdistansen K1-200 inte är kvar då.

– Det är tråkigt så klart, men jag satsar på K1-500 både i OS och VM, säger Linnea Stensils.

Och Petter Menning håller med.

– Det är väldigt tråkigt, inte minst för att det är den sträcka jag specialiserat mig på. Men det finns ju 500 också. Så länge det är kul kommer jag att satsa. Jag älskar att paddla, men det hänger på sponsorer och ekonomiskt stöd.

Vad är det som är så roligt med att paddla kanot?

– Det är härligt att vara ute mycket. Det är en utmanande sport och man måste vara bra tekniskt, fysiskt och mentalt. Man får även resa mycket och ta eget ansvar, säger Linnea Stensils.

Linnea Stensils

Ålder: 27.

Familj: Mamma, pappa och två systrar.

Bor: Vaxholm.

Gör: Kanotist på heltid. Började paddla redan vid sex års ålder.

Aktuell: Femma i OS i Tokyo i kanotgrenarna K1-200 och K1-500.

Största kanotframgångar: Två femteplaceringar på OS i Tokyo, sjua på OS i Rio 2016, VM-brons 2018, totalsegrare i världscupen 2018, samt ett stort antal SM-guld sedan 2018.

Intressen: "Jag gillar att vara ute i skärgården med familj och vänner."

Visa merVisa mindre

Petter Menning

Ålder: 34.

Bor: Rindö.

Familj: Två döttrar och fru Evelina (som är Petters tränare).

Yrke: Civilekonom och föreläsare. "Har inte hunnit jobba så mycket som ekonom än, kanotsatsningen har tagit det mesta av tiden." Började paddla vid 13 års ålder.

Aktuell: Sexa i kanotgrenen K1-200 på OS i Tokyo.

Största kanotframgångar: VM: Guld, silver och brons. EM: Guld, silver och brons. Europa-OS: Guld. OS: 6:a. SM: 9 SM-guld på 200 meter.

Hemmaklubb: Vaxholms kanotsällskap.

Visa merVisa mindre