Vaxholmsbuss krockade med älg

Förra lördagen krockade buss 670 med en älg på Vaxholmsvägen nära Kulla vägskäl i Österåker. Dessbättre skadades ingen, varken passagerare eller föraren.

  • Publicerad 18:45, 10 maj 2015

– Bussen var på väg till Tekniska högskolan när olyckan inträffade några hundra meter innan Kulla vägskäl, berättar Izhak Dan på Arrivas pressjour.

Enligt honom skadades varken föraren eller någon av bussens uppemot 40 passagerare. Däremot avled älgen. Olyckan inträffade vid 15-tiden förra lördagen.

Efter kollisionen som spräckte bussens frontruta och sidorutan på förarsidan fick bussen stanna och passagerarna kunde fortsätta resan med en annan buss som kom.

Föraren körde tillbaka bussen till depån för reparation.

Vid olyckor är Arrivas rutin att trafikledningen pratar med föraren över radion för att ta reda på om han eller hon kan fortsätta passet eller måste tas ur tjänst. Man erbjuder också kamratstöd – en medarbetare som får följa föraren en tid och stötta, berättar Izhak Dan.

– Det här var en väldigt, väldigt mild händelse, men om trafikledningen bedömer att föraren inte mår bra plockas han ur tjänst. Men den här föraren tyckte inte att det var något märkvärdigt utan ville fortsätta.

Följer ni upp senare så att ni vet att föraren inte tagit skada?

– Absolut. Det vi är mest oroliga över är att det ska komma något några dagar senare.

Enligt vittnen som passerade platsen var det en älgkalv som blev påkörd. Polisen var snabbt där och även privatpersoner stannade till för att hjälpa till.

Arriva uppger att älgolyckor är ovanliga. Under 2014 hade Arriva Buss i Stockholm åtta älgolyckor på totalt uppskattningsvis tre miljoner avgångar.

Hittills i år har 43 älgolyckor rapporterats i hela länet, visar siffror från nationella viltolycksrådet.