Vaxholmsbor tog hästskokastning till Stockholm

Det började som en idé till aktivitet på en herrmiddag. Nu har kompisgänget i Vaxholm gått ett steg längre och bildat den första klubben för hästskokastning i länet.

  • Publicerad 16:35, 22 okt 2018

”Klonk!”

Efter några kast sitter hästskon äntligen runt stålpinnen. Det är onsdagseftermiddag i trädgården i radhusområdet i Petersberg. Kristian Jältsäter, ordförande i nystartade Vaxholm hästskoklubb visar hur det går till.

– Du håller så här och så försöker du få den att snurra innan den landar.

Gänget kör numera med tävlingsskor som är lättare att kasta än riktiga hästskor.

Klubben startade så sent som i september och redan har man både webbsida och egna kepsar. Dessutom har man hunnit med ett klubbmästerskap som Kristian vann.

– Vi startade klubben innan vi kastat vår första hästsko och sedan bestämde vi att vi skulle ha ett klubbmästerskap. För många var det första gången de kastade då. Vi kastade som 7-åringar, säger Kristian glatt.

–  Men nu börjar det ta sig.

Lägger sig skon runt pinnen får man 20 poäng.

Klubben består av ett kompisgäng med Vaxholmsbor i 40-årsåldern. Snacket gick att man borde hitta på någon aktivitet och inte bara äta god mat och dricka öl.

– De flesta av oss har varit duktiga på någon idrott tidigare. Men många tyckte det här var lite roligare än de trodde från början, säger Kristian Jältsäter.

Kastandet har också blivit populärt i familjen. Även Kristians barn kastar gärna.

– Tar jag fram hästskorna kommer barnen direkt.

– Vi har till och med kepsar med klubbmärke. Man måste ju ha lite merchandise, säger Kristian.

Totalt finns bara 16 hästskoklubbar i landet med cirka 220 medlemmar. Så när Kristian hörde av sig med en ny klubb och tio nya medlemmar togs han emot med öppna armar av Svenska hästskokastarförbundet.

– Det är jätteroligt! Annars finns vi mest i södra Sverige. Sporten kom till Karlskrona via Polen 1992, berättar Lasse Brincner, ordförande och pressansvarig på förbundet.

– Vi har tänkt att klubben ska få växa lite och sedan kan vi ha någon tävling däruppe.

Just nu jobbar klubben för att ordna en lokal så att man kan ses och kasta även på vinterhalvåret. Kristian Jältsäter avslöjar att man har chans till en sal i Bollhallen.

– Rent teoretiskt kommer vi få plats för två banor då.

Fakta

Så tävlar man i hästskokastning

  • Kastavstånd: 6 meter.
  • Pinnen ska sticka upp 35 cm, vara gjord av metall och får inte vara ihålig.
  • Hästskorna ska väga 470-500 g.
  • Deltagarna turas om att kasta fem hästskor per omgång. En serie består av fem omgångar.
  • Poäng: Skor som lägger sig runt pinnen ger 20 poäng (men behöver inte ha träffat pinnen). Studsar hästskon mot pinnen och kommer inom den 1 x1 m stora rutan runt pinnen ger det sju poäng.
  • Hästskor som studsar mot pinnen, men hamnar i den yttre 2 x 2 m stora rutan ger tre poäng.
  • Sporten har uråldriga anor.
Visa merVisa mindre