Mittsamverkan. Bengt Sandell (S), KSO Malin Forsbrand (C) och Michael Baumgarten (L) har samarbetat i tre år nu. Foto: Fredrik Sjöquist

Vaxholmsbor kan få ordentlig skattesänkning

En märkbar skattesänkning och nystart för Vaxholm efter pandemin. Det är en del av innehållet i budgetförslaget från C, L och S för nästa år. Men om minoritetsstyret kommer få igenom sina förslag är inte klart.

  • Publicerad 12:15, 27 okt 2021

Ibland blir ni väldigt sossiga

Centern, Liberalerna och Socialdemokraterna beskriver det som att hoppa mellan tuvor. Förra året fick minoritetsstyret i Vaxholm stöd för sin budget av Waxholmspartiet. I år hoppas man på stöd från både WP, M och MP.

– Vi vet inte om budgeten går igenom. Det blir ju spännande om fler partier kommer med egna budgetförslag, säger Michael Baumgarten (L) i Mittsamverkan för Vaxholm.

”Kom igång Vaxholm!”

Klubbas minoritetsstyrets förslag kan Vaxholmsborna se fram emot en nystart för Vaxholm efter pandemin och den första skattesänkningen på tio år – 48 öre.

– Det handlar om att komma igång med aktiviteter igen, både för barn och unga och för seniorer. Och att växla upp näringslivssatsningar, säger kommunstyrelsens ordförande Malin Forsbrand (C).

Bland annat vill Mittsamverkan stötta konstgräsplanen på Resarö med "ett antal miljoner" så att den kan byggas nästa år. Dessutom vill man fördubbla aktivitetsstödet till föreningarna 2022 för att kompensera för intäktsbortfall under pandemin. Andra satsningar är att rusta lekplatser, sänkta avgifter till kulturskolan och utegym på Lägret.

Lugnare exploateringstakt

På miljösidan blir det bland annat ekomat i skolan, solceller på kommunala tak och utbyggda gång- och cykelvägar. Detta för att det, enligt Mittsamverkan, ska "vara enkelt att leva miljöriktigt och sunt”.

Däremot kan Vaxholmsborna inte räkna med någon kraftig ökning av antalet bostäder.

– Exploateringstakten tycker vi var för hög med den gamla alliansen, säger Bengt Sandell (S).

Den nya skattesatsen blir enligt Mittsamverkans förslag 19.30, den lägsta i Vaxholm sedan 2002. Det gör också att kommunen hamnar ungefär i mitten jämfört med övriga Stockholmskommuner, i stället för i den fjärdedel som har högst skatt.

– Det är ju inte meningen att vi ska överbeskatta invånarna, säger Malin Forsbrand (C).

Enligt kommunens beräkningar ger det 1700 kronor mer i plånboken per år för en undersköterska i hemtjänsten – och förstås mer för den som tjänar bättre.

Hur har det gått att samarbeta?

– I början var det mycket intensivt och vi stötte och blötte olika frågor. Vi är ju tre olika partier och kände inte varann, men har svetsats ihop av coronan och att det var så stökigt politiskt i Vaxholm. säger Malin Forsbrand.

– Vi har fått kämpa. Det har varit tufft. Men det är bättre att försöka styra än att stå utanför, säger Bengt Sandell.

– Fast ibland blir ni väldigt sossiga, säger Malin Forsbrand.

Beslut om budgeten fattas av kommunfullmäktige i november.

Så har kommunalskatten i Vaxholm ändrats

2022: 19.30 (sänkning med 48 öre, lägsta skatten sedan 2002)

2011: 19,78 (sänkning med 10 öre)

2003: 19,88 (höjning med 90 öre)

2001: 18,98 (sänkning med 25 öre)

2000: 19,23

Visa merVisa mindre