Sämst? Kommunen känner inte igen sig när det gäller anställningsvillkoren. Foto: Åsa Sommarström

Vaxholms stad svarar om jumboplatsen

Allra sämst på anställningsvillkor för kommunanställda? Nu svarar på Vaxholms stad på LO-rapporten som pekar ut kommunen som en av länets sämre arbetsgivare.

  • Publicerad 09:23, 8 sep 2021

I Vaxholm strävar vi efter att skapa heltidstjänster

– LO:s rapport ger inte en bild som vi i Vaxholms stad känner igen oss i, säger Kristina Segerborg, Vaxholms stads HR-chef (personalchef).

Enligt henne kan flera faktorer bidragit till att placera Vaxholm sist i länet när det gäller kommunanställdas anställningsvillkor.

Läs mer om LO-rapporten här

”Eftersom Vaxholm är en så liten kommun, med bara cirka 250 anställda inom LO-kollektivet, kan förändringar för några få personer ge stora utslag procentuellt sett, vilket kan göra sådana här mätningar missvisande” skriver hon.

”Svårt med heltid för vissa yrkesgrupper”

Hon menar också att det är generellt svårt att skapa heltidstjänster inom LO-kollektivets yrkesområden – exempelvis hemtjänst, äldreomsorg och skolmåltidspersonal – eftersom verksamheterna det handlar om ofta har extra mycket att göra under vissa delar av dygnet.

Att kommunen stängt en förskola kan också ha påverkat resultatet anser hon.

”Då har vi valt att erbjuda några av våra medarbetare att gå ned i tid, vilket visserligen ökar deltidsarbetet men i det här läget gjort att vi inte behövt säga upp lika många medarbetare”.

”I Vaxholm strävar vi efter att skapa heltidstjänster" skriver Kristina Segerborg.

LO:s granskning

LO har undersökt länets kommuner inom fem områden: anställningsvillkor, medianlön, personaltäthet, ledarskap och sjukfrånvaro.

Inom området anställningsvillkor kom Vaxholm sist. Totalt kom kommunen på plats 21 av 26.

Undersökningen omfattar alla kommunaställda, inte bara LO-anställda.

Källa: LO-rapporten ”Bästa och sämsta arbetsgivarkommun i Stockholms län”

Visa merVisa mindre