Vaxholms nya styre klart – C knep posten som KSO

Igår valdes Centerpartiets Malin Forsbrand till kommunstyrelsens nye ordförande (KSO) i Vaxholm, med röstsiffrorna 21–10. Till vice KSO valdes Jan-Olof Schill (S) och till andre vice KSO tidigare ordföranden Lars Lindgren (M).

  • Publicerad 10:57, 21 dec 2018

– Det känns bra. Framför allt för att vi att nu har ett styre i Vaxholm. Väljarna gav oss ett valresultat där vi behövde tänka till. Det fanns ingen given lösning, säger Malin Forsbrand (C), nyvald KSO i Vaxholm.

Vid kommunfullmäktiges återupptagna sammanträde på torsdagskvällen (20/12) valdes hon med röstsiffrorna 21-10 mot Waxholmpartiets kandidat Anna-Lena Nordén. Till förste vice ordförande valdes Socialdemokraternas Jan-Olof Schill och till 2:e vice valdes kommunstyrelsens tidigare ordförande Lars Lindgren (M).

Det här är den framkomliga vägen. Vi behöver samarbeta

Malin Forsbrand (C)

 

Det nya styret i Vaxholm består av Centerpartiet, Liberalerna och Socialdemokraterna som tillsammans har har 10 av 31 röster, men får stöd av av MP och V som ingått valsamverkan, samt av moderaterna.

– Vi från Centern sökte en stabil och stark majoritet som första alternativ, men vi hittade inte det. Nu har vi bildat ett minoritetsstyre i stället, säger Malin Forsbrand.

– Det har varit en bra dialog oss emellan. Vi har lätt att prata med varann och kom snabbt överens om en del inledande punkter.

Tror du väljarna kommer tycka att det är konstigt att Centern fick posten som KSO, i stället för WP och M som är mycket större?

– Nja, det får väljarna svara på. Jag fick helt klart mest stöd i kommunfullmäktige.

– Det här är den framkomliga vägen. Vi behöver samarbeta med olika partier för att få majoritet i olika frågor. Vi kommer att behöva mycket mer dialog över gamla partigränser. Det också det som väljarna sagt till oss.

Vad händer med Norrberget?

– Vad gäller Norrberget har vi sagt att om detaljplanen vinner laga kraft och om analysen av avtalet med Besqab inte medger förändringar så ska planerna genomföras. En skadeståndsprocess är uteslutet, säger Malin Forsbrand.

Valets vinnare blev förlorare

Vid alla tre omröstningar om kommunstyrelsens presidium föreslog Waxholmpartiet, som blev största parti efter valet, sin egen kandidat Anna-Lena Nordén, men blev nedröstade av 2/3 av fullmäktige.

I ett yrkande under fullmäktige passade Lars Arb Zackrisson (WP) på att klaga på höstens intensiva förhandlingar, som han menar handlat för lite om sakfrågor.

– Tre månaders erfarenhet har jag av att vara förtroendevald och att se att erfarna politiker. Det handlar mest om personval. Inte så mycket om sakfrågor.

– Den enda sakfrågan jag hört är om Norrberget. Annars har det bara varit: ”Den människan kan jag inte jobba ihop med” .  Jag tycker att vi behöver oerfarna politiker i Vaxholmspolitiken.

Att förtroendet mellan Vaxholms partier kanske inte är total illustreras av att man bara valde kommunstyrelens presidium på ett år – inte för hela mandatperioden. Hela 23 av fullmäktiges 31  ledamöter röstade för detta.

Om ett år är det alltså dags igen att välja ordförande för kommunstyrelsen.