I början av november bör det vara klart vilka som kommer styra Vaxholm. Foto: Åsa Sommarström

Vaxholms nya styre dröjer – sammanträde ställs in

Vilka som ska regera Vaxholm i framtiden är ännu inte klart. Nu har fullmäktigemötet då det skulle varit färdigt ställts in och besked dröjer till nästa möte i november.

  • Publicerad 13:24, 15 okt 2018

Alliansen med stöd av SD eller något annat oppositionsparti eller oppositionen med stöd av ett eller fler allianspartier? Vilka som kommer styra Vaxholm de kommande fyra åren är fortfarande oklart.

I god tid till det första fullmäktigemötet med Vaxholms nyvalda ledamöter 22 oktober var det tänkt att partierna skulle kommit överens. Så blev det inte.

Möte i november

I stället har sammanträdet ställts in, meddelar kommunen. Nästa planerade fullmäktigemöte är 12 november.

– Det tar tid att bryta ett inkört mönster. 1983 bildades Vaxholms kommun i den här formen*  – och i 35 år har samma politiska mönster regerat, säger Jan-Olof Schill (S), som är den som suttit allra längst i Vaxholms fullmäktige – mer än 30 år.

– När nu det parlamentariska underlaget för att bilda majoritet har ändrats, ja då blir det krångligt.

Första uppgift för Vaxholms nya fullmäktige är att välja ett nytt presidium – fullmäktiges ordföranden och ersättare. En förutsättning är att partierna kommit överens om vilka som ska formera den nya majoriteten.

När får vi veta vilka som kommer styra Vaxholm?

– Nästa deadline är 5 november eftersom kallelsen till fullmäktige måste gå ut en vecka innan mötet 12 november. Då måste man veta att det finns en majoritetsöverenskommelse. säger Jan-Olof Schill.

– Men det bör ju hända något de närmaste veckorna. Nu arbetar alla för att utse presidiet.

– Det börjar bli ganska akut att man kommer till skott med förhandlingarna.

Svårt att komma överens även 2006

Det här är inte första gången man haft svårt att komma överens i Vaxholmspolitiken, berättar Jan-Olof Schill. I valet 2006 fick moderaterna egen majoritet i Vaxholm,16 mandat, men partiet var splittrat i två lika stora falanger som inte kunde komma överens.

– Eftersom de hade svårt att komma överens löstes det med att en centerpartist fick bli kommunalråd (Bengt Hansson, reds anm).

 

*1974-1983 var Vaxholm sammanslaget med Österåkers kommun under namnet Vaxholms kommun, men med Åkersberga som centralort.