–I början var det uppförsbacke. Det tog ett år att få igenom, berättar Dan Petterson, innevaktmästare och tekniskt ansvarig i Vaxholms församling, men med ett förflutet som turnerande ljudtekniker åt Åkersbergagruppen Eskobar.

– Jag är ljudtekniker, men jag har ett stort kontaktnät, berättar han.

16 miljoner färger

Frågan handlade om vad man skulle göra med utomhusbelysningen vid Vaxholms kyrka. Kyrkan är ju vit, och därför perfekt att projicera alla möjliga färger på.

I februari blev den nya utebelysningen klar. Den består av åtta ledlampor som från alla håll belyser kyrkans fasader. Med några knapptryckningar kan man ändra färg och få i stort sett vilken nyans och kulör man vill.

– Det är designat av en ljustekniker i Uppsala som även har hjälpt till med innebelysningen, berättar Dan Pettersson.

– Det går att ha 16 miljoner olika färger. Kyrkoåret har olika färger och de vill vi följa.

Violett står för ånger

Kyrkoårets fem färger är vitt, violett, grönt, rött och svart. Färgerna står i tur och ordning för glädje och renhet, bot och ånger, hopp och mognad, blod och kamp samt sorg och död och används vid olika kyrkohögtider.

Men i Vaxholm nöjer man sig inte med det. I oktober var kyrkan rosa – för att visa att man stöttar bröstcancerfonden. Nu är kyrkan blå eftersom insamlingen mustaschkampen mot prostatacancer pågår under november.

Utebelysningen är inte allt. Inne kyrkan har Dan Pettersson även monterat 14 lampor med vanligt vitt ljus riktat mot koret längst fram i kyrkan.– När jag började fanns det ingen belysning i koret utan prästerna stod i mörker. Det var skuggigt för det fanns bara lampor på sidorna.

Fönster lyser på natten

Annat är det nu. Dan Pettersson demonstrerar den dimbara belysningen. Inte bara koret är numera väl upplyst, även det stora altarfönstret går att belysa, både från insidan och utsidan.

När belysningen utanför tänds syns altarfönstret i all sin färgprakt för de som är inne i kyrkan, även om det är mörkt ute. Och när kyrkan är stängd kan man tända belysningen från insidan så fönstret syns tydligt utifrån.

Totalt har belysningen kostat några hundra tusen, men Dan Pettersson menar att det är väl använda pengar. Ledlamporna drar hälften så mycket energi som de gamla lamporna och många har reagerat positivt på kyrkans nya färger.

– Redan nu börjar folk lägga ut bilder på kyrkan i sociala medier, säger han.

Har du något nytt projekt?

– Jag skulle vilja ha en ledlist som belyser taket, säger Dan och visar hur en dold ljusslinga runt innertaket skulle kunna lysa upp kyrkan ännu mer.– Jag har redan en offert, men det blev för mycket pengar.