Vaxholm pekas ut som slösaktigast i länet

Skattebetalarnas förening pekar ut Vaxholm som enda kommun i länet med ”orimliga kostnader” för annat än vård, skola och omsorg. Men beräkningen sågas av Lars Lindgren (M).

  • Publicerad 06:00, 22 jun 2016

Skattebetalarnas förening har undersökt hur mycket pengar landets kommuner lägger ut på annat än kärnområdena vård, skola och omsorg. Tio miljarder kronor årligen skulle kommunerna spara om de bara anpassade sig till den genomsnittliga kostnadsnivån för övriga verksamheter, anser föreningen i en debattartikel i SvD, signerad av föreningens vd Joacim Olsson.

Värst i Stockholms län, är enligt undersökningen, Vaxholm, som ”har orimliga kostnader för andra verksamheter än vård, skola och omsorg”.

Skulle Vaxholm anpassa sina kostnader för politisk verksamhet, kultur och fritid och infrastruktur till snittet i andra likvärdiga kommuner skulle kommunen frigöra 37 miljoner kronor anser Skattebetalarna. Dessa pengar skulle exempelvis kunna gå till skattesänkningar eller förstärkningar av kärnområdena, skriver föreningen.

Lars Lindgren (M), kommunstyrelsens ordförande i Vaxholm håller inte alls med om det:

– Det är helt felaktigt. De är vårdslösa med sifferhanteringen. Om vi skulle spara så mycket på fritid, kultur, politik och teknik så fanns inget kvar av det. Det är så mycket vi har på dessa poster totalt, säger han.

– Man behöver inte vara särskilt sofistikerad för att se att det är fel.

Annika Wallenskog, biträdande chefsekonom på Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) kallar Skattebetalarnas undersökning för en skrivbordprodukt.

Bland annat anser hon att undersökningen inte tar hänsyn till att landets kommunerna ser geografiskt olika ut och har olika befolkningssammansättning exempelvis när det gäller unga och gamla. Det kommunala självstyret ger också kommunerna rätt att prioritera olika.

Vaxholms stad förbereder nu ett svar på Skattebetalarnas påståenden.