I Vaxholm får kommunens attityder till företagande lågt betyg. Foto: Mostphotos

Vaxholm ner, Österåker upp i företagarrankning

För femte året i rad sjunker Vaxholm i Svenskt Näringslivs årliga rankning av företagsklimatet i landets kommuner. Kommunen hamnade på plats 181 av landets 290 kommuner. Österåker stiger däremot och placerade sig i år på plats 44.

  • Publicerad 11:45, 2 okt 2018

Sedan 2013 har Vaxholm stadigt sjunkit i Svenskt Näringslivs årliga rankning av företagarklimatet i landets kommuner.

I år hamnade kommunen på plats 181 – sjutton placeringar sämre än året innan.

I grannkommunen Österåker gick det betydligt bättre – kommunen klättrade tio platser till plats 44.

”Attityder” till företagande får lågt betyg

Allra sämst betyg i enkäten till företagen fick Vaxholm på frågor om ”Service till företag” (284), ”Sammanfattande omdöme” (280), ”Kommunpolitikernas attityder till företagande” (277) och ”Tjänstemännens attityder till förtagande” (271).

Rankingen är en tydlig signal till stadens ledning

Annika Bröms, regionchef på Svenskt Näringsliv

– Rankingen är en tydlig signal till stadens ledning. Företagen är framför allt missnöjda med politikernas och tjänstemännens attityder till företagande och servicen måste bli bättre, säger Annika Bröms, regionchef på Svenskt Näringsliv.

I den del som baseras på statistik från SCB och UC (Upplysningscentralen) fick Vaxholm däremot högt betyg, bland annat för nyföretagsamhet, entreprenader och företagande.

Företagens svar väger tyngst

I frågorna till företagen fick Österåker bäst betyg för ”Medias attityder till företagande” (54),  ”Tele- och IT-nät” (76) och ”Kommunpolitikernas attityder till företagande” (76). I delen som baseras på statistik rankades kommunen högst när det gäller kommunalskatt och entreprenader.

–Det glädjer mig verkligen att näringslivet tycker att företagsklimatet i kommunen har förbättrats, säger Michaela Fletcher (M), ordförande för Österåkers kommunstyrelse.

Svenskt Näringslivs rankning innehåller totalt 18 faktorer, där företagens sammanfattande omdöme om företagsklimatet i kommunen är tyngst vägande.