Vaxholm ska vara lika lockande sommar som vinter. Foto: Arkiv

Vaxholm betalar mest för att locka turisterna

Liten befolkning men många turister. Vaxholms medborgare får betala en hel del till turistnäringen, mest i hela länet faktiskt. – Vi vill att Vaxholm ska bli en året-runt destination, säger Mikaela Lodén på Destination Vaxholm.

  • Publicerad 11:00, 18 jul 2018

Under 2017 var kostnaderna för turismen i Vaxholm 149 kronor per invånare. Det är mest i hela länet, visar en sammanställning från nyhetsbyrån Siren. Även andra skärgårdskommuner som Norrtälje och Nynäshamn betalar över hundringen per invånare.

– Vi är en liten befolkning och det är många som vill semestra här, så det är inte så konstigt att vi ligger högt i länet, säger Malin Forsbrand (C), ordförande i nämnden för teknik, fritid och kultur.

Hon säger Vaxholm behöver satsa på turismen.

– Det är viktigt för våra lokala företag att det kommer hit besökare.

Vill locka turister vintertid

På Destination Vaxholm försöker man hela tiden hitta på nya idéer som ska locka turister – särskilt under vinterhalvåret.

– Vi vill att Vaxholm ska bli en året-runt destination. Vi har omkring en miljon besökare om året men vår högsäsong är under sommaren. Nu satsar vi på våren och hösten och vi har fått goda resultat – speciellt under maj, september och oktober, säger Mikaela Lodén, destinationsutvecklare och turistchef på Vaxholms kommun.

Nya anledningar att besöka Vaxholm

Destination Vaxholm är en ekonomisk förening där näringsliv, föreningar, fastighetsägare och staden samverkar. De har sedan starten 2015 arbetat med att uppfinna nya evenemang men också stärkt de som redan finns.

– Vi hade bland annat ”Kuslig kväll i Vaxholm”  som ett sätt utnyttja mörkret i november. Under våren hade vi Chokladgästabud på hotellet.

Konkurrerar inte ut varandra

Samarbetet i föreningen innebär att företagarna stöttar varandra, istället för att bli varandras konkurrenter.

– Det kan vara seglingsföretag som tar med kunderna på segling på förmiddagen och ett fiskeföretag som erbjuder fiske på eftermiddagen. Det skapar också ett mervärde åt kunden, säger Mikaela Lodén.

Mikaela Lodén som också är turistchef på kommunen säger att det är viktigt att turistnäringen mår bra i Vaxholm.

– Vi har inga industrier, då blir besöksnäringen viktig för att skapa fler arbetstillfällen och ökad omsättning i kommunen. Det i sin tur leder bättre service för invånarna.