Växande Vendelsö GF prisas – och vill fortsätta uppåt

Vendelsö gymnastikförening växer så det knakar och har nu utsetts till årets förening i hela landet. Men för att verksamheten ska gå runt önskar man en ny, egen hall.

  • Publicerad 06:15, 13 maj 2022

Varför ska vi inte ligga i framkant? Vi är ju årets förening

Den lilla parkeringen utanför Vikingaskolan i Handen fylls snabbt med bilar. Vissa väntar på att deras barn ska komma hem efter kvällens gympapass, andra släpper av tonåringar med spring och hopp i benen.

Vikingaskolans idrottshall byggdes färdigt 2018, specialanpassad för just gymnastik och Vendelsö gymnastikförening. På ett nafs kan stora delar av golvet vikas upp och lämna plats för trampoliner och mjuka mattor. Ungdomstruppen, som nyligen förstärkts av två ukrainska tjejer, övar på dans. Och vid två av de framtrollade trampolinerna visar Elma Forsling, Indra Numell och Oliver Ek upp hela sin voltrepertoar.

– Det här är mest bara en kul grej, det är inte del av sporten truppgymnastik som vi egentligen håller på med, säger Oliver Ek.

– Nej precis, på tävlingar kör man tumbling, trampett och fristående där man dansar. Trampolin är mer som en sidogrej för att öva saker på, fyller Elma Forsling på med.

Arrangerar ungdoms-SM

Dessa tre 12- och 13-åringar rör sig med sådan enkelhet att undertecknad en kort sekund tänker "Hur svårt kan det vara?". Men den tanken försvinner snabbt när trion gör en dubbelvolt med skruv och landar perfekt.

Alla tre har varit dedikerade till truppgymnastik i majoriteten av sina liv, Oliver började så tidigt som ettåring på familjegympa. Och i juni kommer Elma Forsling vara del av Vendelsö GF:s sextett som tävlar i ungdoms-SM – som arrangeras av föreningen.

– Det känns lite nervöst för vi representerar föreningen på hemmaplan. Det känns nervöst men det ska bli kul, säger Elma.

Hur tror du att det kommer gå?

– Jag vet inte riktigt..

– Jag tror att ni kommer vinna, säger Indra Numell.

– Ja, man får hoppas på det, men vi får se, säger Elma.

Årets förening i Sverige

Nyligen har Vendelsö GF prisats som årets förening av Gymnastikförbundet. Verksamhetschef Vasso Norlund tror att föreningens samhällsnytta var avgörande i det. Bland annat deras projekt med att anordna gratis gympa för barn i Brandbergen.

– Vi kör en gång i veckan och våra pass är fullbokade. Och barnen kommer tillbaka, vilket är jättekul, säger hon.

Projektet görs i samarbete med RF-Sisu och ska pågå till jul. Men Vasso Norlund pratar med kommunen om att förlänga.

– Det ska inte vara beroende på en pott pengar som vi får nu, för det finns massor av barn här som behöver integreras.

Vasso Norlund pratar också med kommunen om en ny gymnastikhall. Sedan hallen vid Vikingaskolan byggdes 2018 har föreningens medlemsantal växt från 475 till 1100, vilket gjort att det snabbt har blivit trångbott.

– Ibland behöver vi trycka in tre lag samtidigt här för det finns inga halltider. Då blir det inte kvalitativ träning och skaderisken ökar markant.

Dagens lösning på Vikingaskolan gör att Vendelsö GF har tillgång från klockan 17. Men de vill har större träningsfönster än så.

– Det hade varit ultimat om vi hade fått en helt egen hall där alla redskap ligger framme. Det finns flera kommuner som har det så, för enbart gymnastik. Det finns i Fruängen och nu gör de likadant på Lidingö. Varför ska vi inte ligga i framkant? Vi är ju årets förening, skrattar Vasso Norlund.

Utsedd till årets gymnastikförening

Vendelsö GF har till årets gymnastikförening av Gymnastikförbundet. En del av motiveringen belyste föreningens arbete med inkludering och samhällsprojekt.

Totalt har Vendelsö GF 44 grupper, de flesta är traditionella gympagrupper. Men de har även en parkourgrupp som lockar många killar till en annars tjej-tung förening, de har en grupp för funktionsvarierade personer och en vuxengrupp med åldersspannet 25-85 år. Nästa tanke är att införa en pensionärsgrupp.

Lördag 7 maj håller föreningen en jubileumsuppvisning i Vikingaskolan då 41-åriga Vendelsö GF ska fira 40 år lite i efterhand.

Visa merVisa mindre