I mitten på juni i år samlades scouterna i Tibble Sjöscoutkår för terminsavslutning. Samtidigt firade man 50 år av verksamhet med ett hejdundrande tårtkalas.

I klubblokalen nere på Prästhagsvägen i Kungsängen tar två av kårens ledare emot för att berätta om tiden som varit, men framförallt hur man ser på verksamheten framöver – och allehanda utmaningar.

– Om man tänker på hur det såg ut då vi bildades 1972 och jämför med hur det ser ut i dag så har det hänt en hel del. Den lokal vi har i dag, de materialresurser och de båtar vi har, vi har bättre förutsättningar, säger Stefan Gåvefeldt.

https://www.mitti.se/nyheter/scoutboom-i-stockholm-under-pandemin/repvdC!FvIPw1P4pj@1Ovnq2oZf8g/

Strax intill Stefan sitter hans ledarkollega Monica Alenberg. Hon har varit aktiv i kåren sedan 80-talet. Monica förklarar att hon haft en rad olika positioner genom åren och talar med stort engagemang om vad scouterna sysslar med.

Scouter som seglar

De båda ledarna förklarar att man som sjöscoutkår adderar ett område: segling.

Även om framtiden är ljus för Tibbles Sjöscoutkår både på det ekonomiska och det materiella planet så finns utmaningar.

Stefan och Monica berättar att man i nuläget har ett femtiotal barn som står i kö för att få komma in i gemenskapen. Men för att detta ska bli möjligt krävs att fler vuxna är villiga att engagera sig.

– Vi har ju barn i kö och det är ju inte bra, vi skulle kunna vara mycket större om vi hade fler vuxna som hjälpte till, säger Stefan Gåvefeldt.

Vad ger det er som vuxna att vara ledare? Vad får ni tillbaka?

– Jag tycker personligen att jag får så mycket tillbaka från de ungdomar jag möter här, de ger mig så mycket och de tycker att det är roligt. Ungdomarna uppskattar det jag gör tillsammans med dem. Då känner jag att jag får tillbaka det jag vill ge de grupper jag möter, säger Monica Alenberg.

Liknande läge i Håbo

I nuläget drivs kåren i mångt och mycket av ett tiotal ”eldsjälar som gör väldigt mycket”.

– Barn har vi ingen svårighet att attrahera till verksamheten, många står i kö, men vi måste få in fler vuxna människor överhuvudtaget, oavsett om man är förälder inom scouterna eller ej så är man välkommen, säger Monica Alenberg.

Hos Håbo Scoutkår känner man delvis igen sig i Upplands-Bros utmaningar.

– Vi har inte så svårt att rekrytera vuxna till verksamheten. Samtidigt har vi flera eldsjälar som gör väldigt mycket, skulle de falla bort skulle det bli knepigt, säger Niklas Hornö, styrelseledamot och scoutledare, Håbo Scoutkår.

– Det är lätt att hitta någon som vill köra ett släp till ett läger, men det är svårare att hitta någon som vill arrangera lägret.

Niklas Hornö konstaterar att det är ganska svårt att fylla på i gruppen av eldsjälar.

– Vår största utmaning med verksamheten är våran lokal. Den är liten. Sedan 2011 har vi gått från 90 till 200 medlemmar, säger han.