De vill stoppa försäljningen av Vällingby centrum: Jonas Santesson, Jolene Larsén-Kilan och Amanda Birath från Nätverket Västerort Foto: Anders Göransson

Växande protester mot försäljningen av Vällingby centrum

Protesterna växer mot den aviserade försäljningen av Vällingby centrum. Över 1 200 personer har nu skrivit under en namninsamling mot politikernas planer. – Det här är inte bara ett köpcentrum, utan ett centrum där folk faktiskt bor och har sina liv, säger Amanda Birath från Nätverket Västerort.

  • Publicerad 15:55, 7 nov 2019

Det var strax innan stadens budget skulle presenteras i början av oktober som Mitt i kunde avslöja den politiska majoritetens planer på att sälja Vällingby centrum, som i dag ägs av kommunala bostadsbolaget Svenska bostäder.

Mister inflytandet

Fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M) sa då att han räknade med en köpeskilling på miljardbelopp, men framhöll också att han var ”mån om en process där vi säkerställer en seriös köpare, som vill utveckla Vällingby centrum”.

– Det sa de förra gången också. Men så länge Stockholms stad äger centrumet har vi som grannar möjlighet att påverka. Så fort staden inte gör det längre så är det någon annan som bestämmer, säger Jonas Santesson, en av tre Vällingbybor från partipolitiskt obundna Nätverket Västerort som Mitt i träffar på Vällingby torg.

Klartecken i budgeten: Nu ska Vällingby centrum säljas

Befarar butiksflykt

Med ”förra gången” menar han Stockholms stads försäljning av ett flertal köpcentrum till brittiska Boultbee 2007. Då blev resultatet i flera fall eftersatt underhåll och kraftigt höjda hyror som gjorde att småbutiker flyttade med tomma lokaler som följd.

Amanda Birath är orolig för en utveckling  i Vällingby centrum där mindre butiker försvinner och ersätts av större kedjor.

”Vi som bor här då?”

– De vill dra hit folk som vill spendera. Men vi som bor här då? Vi är inte intresserade av att lyxshoppa och vill inte ha en jättestor shoppingstad.

Jolene Larsén-Kilan är rädd att den speciella, intima atmosfären i Vällingby centrum kan försvinna om det säljs. Idag finns exempelvis Kulturskolan, bibliotek, Stadsteatern och medborgarhuset Trappan i centrumet.

Hård kritik när Vällingby Centrum ska säljas i miljardaffär

1 263 namn

– Vi vet inte vilket intresse en privat aktör skulle ha av ett centrum, hur mycket den kommer att prioritera invånarnas välbefinnande och intressen, eller om utrymmena för kulturutövning kommer att finnas kvar, säger hon.

På onsdagen hade Nätverket Västerort fått in 1 263 namnunderskrifter i sin kampanj, kallad Vårt Vällingby. Listan är tänkt att överlämnas till fastighetsborgarrådet inom några veckor.