Vid bilkupan, nära Lidingö kyrka i våras. Nu är det snart dags för honungsskörd. Foto: Läsarbild privat

Vattna blommorna – för binas skull

Hoppa inte över att vattna blommorna såhär i värmeböljan. Bina behöver vatten från blommorna för att överleva och fortplanta sig. – Det är viktigt att vi är rädda om bin, säger Sören Andersson, biodlare på Lidingö.

  • Publicerad 15:07, 29 maj 2018

Visst ska man vara sparsam med vattnet i sommarhettan. Men om det är något du inte ska dra in på är det vattning av blommande blommor. Deras nektar är nämligen livsviktiga för bin och andra pollinerande insekter.

– Om inte vattnet räcker till producerar inte blommorna nektar och då finns inget för bina där att hämta, säger Sören Andersson, biodlare på Lidingö.

Behöver nektar

Bina behöver nektar för att kunna överleva, fortplanta sig. När de drar i sig nektar pollinerar de också växterna och en ny växtsäsong garanteras.

– Det är viktigt att vi är rädda om bina. inte bara honungsbin, utan även solitärbin, utan koloni. det är de som pollinerar, säger Sören Andersson.

Fyra tips för att att ta hand om bina i sommarhettan

  1. Vattna blommande blommor med kanna, då kan blommorna dra i sig nektar från dem.
  2. Vattna täta buskage och ogräs du rensat som behåller fukten länge. Vattendropparna på växterna gillar bina att dricka.
  3. Överstäda inte din trädgård. Låt till exempel gärna en gammal  multnande stubbe eller liknade ligga kvar, i dess håligheter trivs bin och andra viktiga insekter.
  4. Stäng av robotgräsklipparen! Den klipper av vitklöver och andra små blommor som innehåller värdefull nektar. Låt gräset växa litet och vattna lite om kvällarna i stället.