Vattenverkets pumpar nära smärtgränsen

Uppemot 500 miljoner liter vatten på ett dygn pumpas iväg från vattenverken i Norsborg och på Lovö. De går för högtryck i värmen. Uppmaningen att spara på vatten gick inte riktigt hem.

  • Publicerad 17:03, 12 jun 2018

Stockholm vatten och avfalls vädjan om att spara på vattnet fick ingen större effekt.

– Men förbrukningen fortsatte i alla fall inte att stiga, säger Johanna Ansker, avdelningschef vid bolaget.

Den regnfattiga och varma försommaren har fått stockholmarna att vrida på kranen. Ett normalt dygn levererar vattenverken i Norsborg och på Lovö 402 000 kubikmeter vatten. Nu har förbrukningen ökat med drygt 20 procent.

– Toppnoteringen var onsdag den 30 maj, då pumpade vi ut 499 000 kubikmeter på ett dygn, säger Johanna Ansker.

Dricksvatten till två miljoner

Det finns flera vattenverk runt om i länet. Förutom de i Norsborg och på Lovön finns ett i Görväln i Järfälla kommun, som drivs av Norrvatten.

Tillsammans förser de 2 miljoner människor med dricksvatten.

I ena bassängen renas vatten genom sanden, den andra är torrlagd och sand tas upp och renas.

Alla tar de sitt vatten ur Mälaren. Men att de uppmanar till sparsamhet beror inte på vattenbrist, utan på vattenverkens kapacitet.

Pumparna och reningsanläggningarna är dimensionerade för en viss mängd vatten.

– Annars kan det bli kvalitetsproblem, säger Johanna Ansker.

Nära smärtgränsen

För Norsborgs och Lovös del går smärtgränsen vid 520 000 kubikmeter per dygn.

– Vi menar inte att man absolut inte får vattna sin nyanlagda gräsmatta. Men man bör inte göra det på dagen i gassande sol, för då dunstar vattnet bort och gör ingen nytta. Man får bli vattensmart helt enkelt.

Att vattenförbrukningen går upp beror till viss del på att privatpersoner vattnar i trädgårdarna och fyller pooler och plaskdammar.

Men det handlar också om att värmeböljan pågått under den tid skolor och andra verksamheter är i full gång. Kommer den i juli är mycket stängt och många har rest bort.

Ångmaskinen från 1904 står kvar i gamla maskinhallen.

Norsborgs vattenverk är ett av Nordens största vattenverk. Det invigdes under pompa och ståt av kung Oscar II 1904. Det byggdes ut 1974. Flera byggnader finns kvar sedan den tiden.

Maskinhallen är invändigt klädd med grönt och vitt kakel och har en liten balkong där kungen stod och höll sitt invigningstal.

Under balkongen står dåtidens stolthet, den stora ångmaskinen som drev pumpen som skickade vattnet vidare till rening. Numera finns fyra pumpar i byggnadens källare.

Långsamfiltrering i bassänger med sandfilter.

På den tiden hade man bara det som kallas för långsamfilter för att rena vattnet, stora bassänger där vattnet filtreras ner genom sand och grus.

Vid de bassängerna byggdes små hus i grå puts, växelkammare för att stänga av och på vatten. Snyggt skulle det vara. De bassänger som byggts senare har bara en liten lucka för ändamålet.

Rening i flera steg

Numera renas också vattnet i flera steg. Först i processanläggningar där aluminiumsulfat tillsätts vattnet.

Kemikalien gör så att jord och andra partiklar flockas och kan tas bort. Det sker genom en vattenvandring genom flera bassänger, där vattnet filtreras genom sand i de sista bassängerna.

Snabbfiltret är en labyrint av bassänger. Här tillsätts aluminiumsulfat.

Processen kallas snabbfilter, och därefter går vattnet till bassängerna utomhus för långsamfiltrering. Det finns 40 bassänger vid vattenverket.

När vattnet sjunkit genom långsamfiltret behandlas det med uv-ljus, ett desinfektionsmedel mot exempelvis parasiter, och därefter tillsätts kloramin för att säkerställa god kvalitet fram till kranen.

200 mil ledningar distribuerar vattnet från Norsborg och Lovö.

Kommer att byggas ut

Men Stockholm växer, och så även behovet av dricksvatten.
– Det finns långt framskridna planer på att bygga ut, främst på Lovö, men det går att bygga ut här också. Beslut väntas tas i höst, säger Johanna Ansker.

Fakta

Vatten i länet

Stockholm vatten och avfall levererar vatten till Stockholms stad och Huddinge, samt säljer vatten till Botkyrka, Ekerö, Haninge, Lidingö, Nacka, Nynäshamn, Salem, Strängnäs, Tyresö och Värmdö.

En del av kommunerna har dessutom egna mindre vattenverk.

Norrvatten levererar vatten till Danderyd, Järfälla, Knivsta, Norrtälje, Sigtuna, Sollentuna, Solna, Sundbyberg, Täby, Upplands-Bro, Upplands Väsby, Vallentuna, Vaxholm och Österåker.

Vattnet tas ur Mälaren. Östra Mälaren är därför vattenskyddsområde.

Stockholm vatten och avfall har Bornsjön som reservvattentäkt. Den kan till exempel användas i händelse av en akut förorening av Mälaren.

Visa merVisa mindre