Nya grannar. Boende i Byle i Täby kan komma att få många nya grannar – om grundvattnet inte ställer till det. Foto: Lotten Engbom

Vattentryck hotar stort bostadsprojekt – husen kan sjunka ned

Planen är 300 nya bostäder i området Nyborg på gränsen mellan Vallentuna och Täby. Men nu har bygget stött på ett stort hinder.

  • Publicerad 11:29, 14 mar 2017

När projektet Nyborg startade år 2009 var planen 100 bostäder. Politikerna har ändrat sig med tiden och önskar nu 300 bostäder i området. Men när tjänstemännen skulle börja med noggrannare planering såg de ett fenomen som låter nästan som vore det yttre rymden. Nämligen "artesiskt grundvatten".

– Det är grundvatten under tryck. Grundvattennivån skulle vara över markytan om inte vattnet vore instängt. Om grundvattennivån ändras, förändras stabiliteten i marken. Det är alltså om utbyggnad förändrar grundvattennivån som sättningar kan ske, och befintliga hus eventuellt skulle sjunka ner eller sätta sig, säger Anton Mankesjö, miljöplanerare.

Översvämningar skulle kunna ske ifall man ”punkterar” de här grundvattenmagasinen.

– Vi vet inte hur mycket vatten det är, och vad som händer om vi skulle tömma vattnet. Fylls det på igen? Kommer marken att sjunka ihop?

Nu ska ett konsultföretag komma med ett förslag på hur analysen ska genomföras.

– Det här projektet har funnits med i många år, och vi vill ju så klart driva fram det här så att det blir av. Men innan utredningen är klar vet vi inte hur många hus vi kan bygga, säger Anton Mankesjö.