Vattentornen i Handen fick ny fasad 2014. Foto: Carlos Montecinos

Vattentorns nya kläder koras till vinnare

Gamla kommunhuset, Fredrika Bremers nya tillbyggnad och vattentornen i Handen var alla med i finalen till tävlingen Årets Haningebyggnad. På torsdagen hade juryn tagit sitt slutgiltiga beslut.

  • Publicerad 10:33, 25 nov 2016

För tredje gången är det dags att dela ut pris i arkitekturtävlingen Årets Haningebyggnad. Med 284 röster från Haningeborna, av totalt 623, har vattentornen i Handen utsetts som vinnare. Andreas Paulson, stadsarkitekt på stadsbyggnadsförvaltningen håller i tävlingen.

– Alla invånare i kommunen har varit välkomna att nominera olika projekt och därefter har jag gått igenom bidragen och sett över att de stämt med tävlingskriterierna. Juryn utsåg sedan tre finalister som allmänheten kunnat rösta på.

I finalen slogs renoveringen av Handens vattentorn med Fredrika Bremergymnasiets nya tillbyggnad och gamla Haninge kommunhus som byggts om till bostäder och butiker. Handens vattentorn kläddes om efter att Haninge kommun utlyst en arkitekt tävling, HMXW arkitekters förslag vann och omdaningen startade vintern 2013/2014.

– En fantastisk omvandling av en nyttobyggnad som numera är ett landmärke för kommunen, säger Andreas Paulson i ett pressmeddelande när vinnaren utsetts.

Läs mer: Vattentorn ska bli landmärke

Fakta

Byggnaderna som slogs om att bli Årets Haningebyggnad

  • Radhus i Vega, arkitekt:Bonava,
  • Gula cykelpaviljonger på Poseidons torg, arkitekt: Riksbyggen/Haninge kommun SBF samt
  • Äldreboendet på Tuvvägen, arkitekt: Svenska vårdfastigheter/S-RK srkitekter.

I finalen:

  • Fredrika Bremers tillbyggnad, arkitekt: Cedervall Arkitekter
  • Gamla kommunhuset, arkitekt: Engstrand och Speek
  • Vattentornen i Handen, arkitekt: HMXV arkitekter
Källa: Haninge kommun
Visa merVisa mindre

Juryn motiverar sitt val:

”Precis som havet eller en sjö så reflekterar fasaderna på ett elegant sätt både årstider och dygnets rytm. De nya vattentornen i Handen gör numera både nytta på insidan och utsidan för kommunens invånare.”

Prisceremonin är den 21 december på stadsbyggnadsnämnds sista möte för året.

– Vinnaren får förutom äran en plakett att sätta på fasaden, säger Andreas Paulson.

Tävlingen Årets Haningebyggnad startade för att uppmärksamma bra arkitektur i Haninge och för att skapa engagemang inför kommunens kommande byggnadsprojekt.