Vattentornet ger henne lugn

En del åker till havet för att hitta lugnet. Camilla Alexandersson tar sig till vattentornet i Högdalen för att få perspektiv på tillvaron. – Jag dras till de här stora monumenten, säger hon.

  • Publicerad 11:07, 29 okt 2012

Camilla Alexandersson, 33, parkerar sin cykel vid sidan om Hökarängens bollplan. Vi promenerar upp för den breda, branta grusvägen som leder till Högdalens vattenreservoar. En bom hindrar bilar från att köra upp här.

Ett 20-tal meter framför den stora cylinderformade byggnaden stannar Camilla Alexandersson upp.

– Visst är det fint? Man får nästan svindel av att titta upp på det så här, säger hon.

Camilla Alexandersson bor i Hökarängen, men är uppvuxen i Hagsätra. Vattentornet på en av Högdalstopparna har följt henne genom livet.

– För mig är det förknippat med trygghet. Det är ett landmärke för oss förortsbarn.

Någon gång i veckan försöker hon ta sig till vattentornet.

– Att komma hit ger mig perspektiv och rensar tankarna. Det är nästan som en religiös upplevelse. Det ger något sorts lugn att vara nära ett så stort objekt.

Att byggnaden är så sluten triggar fantasin, menar hon.

Camilla Alexandersson lägger örat mot den bruna låsta metalldörren.

– Det är lite som i en saga, man undrar vad som finns där inne.

Nyfikenheten på innandömet gjorde att Camilla tidigare i höstas inledde ett projekt med målet att få ta sig in i vattentornet. Hon trodde att det skulle ta lång tid, men lyckades i september komma i kontakt med en arbetsledare.

– Han förstod mitt intresse och en morgon fick jag följa med honom in. Det var en fantastisk upplevelse. Det var en fri takhöjd på säkert 20 meter. Det var porr för en arkitekturintresserad som jag, säger hon och skrattar.

Nyligen skickade hon ett tackkort till arbetsledaren som släppte in henne.

Motivet var ett fotografi taget på henne när hon stod högst upp på vattentornets tak, med Högdalen, Hagsätra och Rågsved som breder ut sig i bakgrunden.

Vattentornet i Högdalen är ett av tolv som Stockholm Vatten har i Stockholm och Huddinge.

De fungerar som stora reservoarer där vatten lagras. De utjämnar också trycket i ledningarna. Enligt Agneta Jönsson, kommunikationsansvarig på Stockholm Vatten, är det dock inte möjligt för allmänheten att komma på visningar i byggnaderna eftersom de är säkerhetsklassade.

– Det är en känslig miljö. Vatten är ett livsmedel och vi måste kunna försäkra oss om att det hanteras på rätt sätt, säger hon.

Ur säkerhetssynpunkt har Camilla Alexandersson förståelse för att det inte går att ha guidade visningar för allmänheten.

– Men samtidigt är det synd att man inte kan öppna upp och visa hur den här typen av viktiga samhällsfunktioner fungerar. Det känns som att något går förlorat.

Det är ett landmärke för oss förortsbarn.Camilla Alexandersson

Fakta

Expressiv arkitektur mitt i betongen

Vattentornet i Högdalen, eller Högdalenreservoaren som den också kallas, är ritad av arkitekt Nils Sterner 1958.

Enligt stadsmuseet är det arkitektoniska värdet mycket stort: ”Det rör sig om en medvetet formad och starkt expressiv arkitektur som framhäver funktionen och det använda materialet, formgjuten omålad betong.”

I söderort finns ytterligare tre av Stockholm Vattens vattentorn, i Tallkrogen, Sätra och vid Trekanten.

Källa: Stockholms stadsmuseum, Stockholm Vatten

Visa merVisa mindre