I våras sjösattes pilotprojektet Hamntillsyn som innebär att väktare från Securitas och representanter från företaget Team Marin, som jobbar på uppdrag åt försäkringsbolag, åker vattenskoter till områden som drabbats mycket av båt- och båtmotorstölder.

– Syftet är att bevaka och få ner stölderna och avskräcka genom att synas, säger Johan Lindström, operativ chef på Team Marin som är en av aktörerna bakom satsningen.

Vattenskoterförarna åker två och två varav en är väktare. De har kontakt med polisen om något misstänkt upptäcks eller insatser behövs.

– Syftet är inte att vi ska genomföra insatser, utan vi dokumenterar och larmar polisen.

Mälaröarna drabbade

När och var patrullen åker ut beror lite på behov och varifrån stölder rapporteras. Just nu sker sista veckorna i pilotprojektet innan det utvärderas, men Johan Lindström ser att Mälaren är i behov av närvaro.

– Det har varit en del stölder där så Mälaren är helt klart mycket intressant.

Besked om fortsättning av projektet, som pågår under sommarhalvåret, kan komma i oktober eller november.

Vattenskotrarna som används är särskilt synliga.

– Vi har yrkesskotrar med en monterad mast med lanternljus, arbetsbelysning och orange blixtljus. När vi är ute ger vi oss till alltid känna, under arbetspassen pratar vi mycket med privatpersoner och hamnvakter på båtklubbar. Alla är mycket positiva till projektet, säger Johan Lindström.

Välkommet initiativ

Ekerös kommunpolis Marie-Louise Mattsson välkomnar projektet till Mälaren.

– Det skulle vara jättebra, vi behöver draghjälp och fler ögon ute, säger hon.

I sommar var det omkring 25 anmälda båtstölder från Mälaröarna, något som fortsatt i höst.

– Det är utspritt från Drottningholm till långt upp på Färingsö. Det är stora avstånd här ute så det är svårt att vara överallt, säger hon.

Ekerö båtklubbs ordförande Göran Thingvall är också positiv till initiativet. Klubben har haft stölder, men inte varit så drabbade senaste året. Medlemmarna går vakt på området två gånger per år.

– Som komplement till vår egen vakttjänst skulle det absolut vara intressant, säger han.

Bakom satsningen står förutom Team Marin flera försäkringsbolag, organisationen Larmtjänst och vaktbolaget Securitas.