Vattenfall om värmeverket: ”Huset går mot sin livslängds slut”

Vattenfall planerar att riva huset på Granängsvägen och har därför sagt upp hyresgästerna. Miguel Escribano hoppas kunna stoppa planerna med sin vision om ett kultur- och allaktivitetshus. – Byggnaden går mot sin livslängd slut, säger Per Ljung, Vattenfall.

  • Publicerad 14:34, 9 apr 2019

Som Mitt i Tyresö berättade i går, måndag, har Miguel Escribano som står bakom konstnärsklustret i Vattenfalls hus en vision om ett kultur- och allaktivitetshus i byggnaden.

Per Ljung är produktionschef för Vattenfall Värme. Han berättar att Vattenfall planerar att riva huset och har därför sagt upp Miguel och de andra hyresgästerna.

– Om allt går enligt plan ska byggnaden vara borta 2021 eller 2022, ungefär, men vi vill sätta igång snart med att plocka ur delar och miljösanera, säger han.

Om allt går enligt plan ska byggnaden vara borta 2021 eller 2022, ungefär

I byggnaden, som ligger på Granängsvägen, producerades all fjärrvärme till Tyresö kommun fram till 2010. Sedan dess kommer i stället fjärrvärmen till Tyresö via en ledning från Haninge, berättar Per.

– Vad vi har kvar är en reserv som körs om det blir problem någon annanstans, säger han.

Förhandsbesked av kommunen

Per Ljung kallar det Miguel byggt upp fantastiskt. Han känner till Miguels vision.

– Men byggnaden går mot sin livslängd slut, dessutom är den byggd för att vara en produktionsanläggning. Ska den vara kvar behövs det göras mycket stora ombyggnationer och mycket underhållsarbete och jag tror ingen är villig lägga de pengarna, säger Per.

Han berättar att Vattenfall inte helt har bestämt att huset kommer att rivas innan tomten säljs via en mäklare.

– Vi kommer inte att bygga där, men vi har tittat på vad marken skulle kunna användas till och i det har det ingått hur många bostäder som får plats till exempel.

Vattenfall fick förra året beskedet att kommunen ser positivt på att göra det möjligt att bygga bostäder på marken.

– Det är som ett förhandsbesked på hur kommunen ser på det, men vi har inga beslut eller uppdrag som vi jobbar vidare med nu, säger Heléne Hjerdin, kommunens planchef.