Kirsten Boserup, apotekschef, bredvid den tomma hyllan. Foto: Matilda Klar

Vätskeersättning slut på apoteken

Hyllorna gapar tomma i Liljeholmsgallerian. Men det finns ingen anledning till oro. – Det finns mycket man kan göra själv, säger apotekschefen Kirsten Boserup.

  • Publicerad 13:48, 23 jul 2018

På Apoteket Kronan i Liljeholmsgallerian frågar två kunder på rad om resorb. Men de får samma svar av personalen: det är slut, och att det ser likadant ut på övriga apotek i gallerian.

– Det är hos företagen som det är slut, säger apotekschefen Kirsten Boserup, som menar att efterfrågan på vätskeersättning har varit hög i Stockholm under de rekordvarma månaderna.

Men det finns ingen anledning till oro – vätskeersättning är oftast inget måste, enligt Kirsten Boserup.

– Det är mest vid diarré och kräkningar som vätskeersättning behövs, men svettas man mycket är det klart att man behöver äta salt, säger hon.

Tipset: Salta mer

Boserup ger tipset att strö på extra salt på gurkan, sockra en tomat, dricka mycket – eller röra i en tesked salt i en kopp varmt vatten.

– Det smakar inte så gott, men det gör sitt, säger Kirsten Boserup.

Hon hoppas att apoteken i Liljeholmsgallerian får påfyllning av vätskeersätting i dag, måndag, eller på tisdagen. Men hon tror att de går åt snabbt även vid nästa leverans – trots att hon har beställt in extra mycket.

– Det är precis som med solkrämer – det går åt extra mycket just nu.

Dubblat försäljningen

Magnus Frisk, kommunikatör på statsägda Apoteket, berättar att det egna märket inte har tagit slut.

– Det har sålts väldigt mycket vätskeersättning i sommar i hela Sverige, mer än dubbelt så mycket jämfört med förra sommaren. Märket Resorb tog slut helt förra veckan i hela landet, men det ska komma tillbaka i veckan, säger han.

Fakta

Så gör du din egen vätskeersättning

Blanda följande ingredienser:

  • 1 liter kallt vatten.
  • 6 teskedsmått strösocker.
  • ½ teskedsmått salt.

Det går utmärkt att smaksätta med två teskedar koncentrerad fruktjuice eller saft.

Använd exakta teskedsmått och inte vanliga teskedar. Detta eftersom det är viktigt att inte ta för mycket salt. Undvik örtsalt.

Du kan lätt testa om saltmängden är bra – det ska smaka som tårar. Det är säkrast att ge vätskeersättning från apotek till barn som är under ett år.

Källa: 1177 Vårdguiden
Visa merVisa mindre