Magnus Persson, Renée Swahn och Aleksandra Djerdjovic. Foto: Johanna Kämpe

Västertorps C – välbevarad 65-åring långt ifrån pension

Västertorps centrum öppnade på 50-talet och än i dag finns den småskaliga och lokala känslan kvar. – Vi är lite unika, inte som de här nya Mall of Scandinavia-centrumen, säger Magnus Persson, som driver Hemköp Gesters.

  • Publicerad 05:00, 14 dec 2019

Västertorps centrum med flera butiker och skulpturpark invigdes 1955. Centrumet invigdes av kung Gustav VI Adolf och drottning Louise. Åren har gått sedan dess – men 50-talscharmen hos den stundande 65-åringen kring Störtloppsvägen finns kvar. Skulpturerna finns kvar, liksom många av de gamla neonskyltarna. En stor anledning till bevarandet och charmen är företagarföreningen i centrumet.

– Vi jobbar väldigt mycket tillsammans här, berättar Renée Swahn som driver hårsalongen Swedish hairline.

Hon har haft salongen i Västertorp i 16 år, men minns fortfarande första dagen.

– Jag skulle gå runt och presentera mig i de andra butikerna. Jag trodde att det skulle ta 30 minuter – men jag var inte tillbaka på salongen förrän efter två och en halv timme!

Litet men levande centrum – i Västertorp ordnar företagarföreningen mängder med aktiviteter under året. Foto: Johanna Kämpe

Mycket aktiviteter

Varje år anordnar företagarföreningen loppisar och marknader på vår, höst och till jul. I takt med att fler barnfamiljer flyttat in i området har aktiviteterna också blivit mer för barn, som hoppborg och jultomte.

– Det är jättemycket aktiviteter, det är väldigt kul. Jag tror att det sticker ut, säger Aleksandra Djordjevic som driver Coopbutiken.

– Vi är lite unika, inte som de här nya Mall of Scandinavia-centrumen, säger Magnus Persson, som driver Hemköp Gesters.

På lördag den 14 december är det dags för den årliga julmarknaden – med loppis, glögg, pepparkakor och så klart en egen tomte.

– Allting finns i vårt lilla gemytliga 50-talscentrum, allting finns på den här gatan, säger Renée Swahn.

Här kan du skänka julklappar för att ge en god jul till fler

Julbelysningen viktig

För att få in julstämningen har torget i centrum fått en julgran från trafikkontoret. Men julbelysningen, den står företagarföreningen för.

– Jag frågade på vår Facebooksida om folk tyckte att vi skulle ha kvar julbelysningen, eller om det bara var vi som tycker att det är viktigt, säger Renée Swahn.

Så var det inte visade det sig.

– Det blev nästan folkstorm! Det var självklart att julbelysningen skulle vara kvar.

Och trots att Västertorps centrum har konkurrens från betydligt större centrum runt omkring är centrumet uppskattat av de som bor i närheten.

– Jag tror att Västertorpsborna är måna om att bevara sitt centrum, säger Aleksandra Djordjevic.