Kan drickas. Polisen är beredda på att ungdomsfester kan ske på valborg. Illustrationsbild. Foto: Mostphotos

Västerortspolisen förbereder stor helginsats på valborg

Polisen och fältassistenterna i västerort genomför en av årets större insatser på valborg. ”Fester kan absolut ske och det är vi beredda på”, säger Jonas Jeffsell, kommunpolis i västerort.

  • Publicerad 12:05, 27 apr 2021

Fråga era barn en extra gång

Valborg har i alla år varit en kväll där många ungdomar kommer i kontakt med alkohol och droger. Trots pandemin tar polisen höjd för att det ordnas fester även denna valborg, menar Jonas Jeffsell.

– Hur kvällen artar sig avgör var vi kommer vara. Men det finns populära offentliga platser, som till exempel badplatserna, som vi kan besöka. Var ungdomarna kommer vara beror mycket på vädret.

"Lätt att vilja samlas"

Exakt hur många poliser som kommer vara i tjänst vill inte Jonas Jeffsell säga, men han kommer med en uppmaning till ungdomarna inför fredagen.

– Avstå alkohol och droger – tänk också på pandemin och avstå folksamlingar. Det är lätt att vilja samlas i grupp och fira, men tänk ett steg längre.

Även till föräldrarna har han en uppmaning.

– Fråga era barn en extra gång vart de ska. Var nyfiken och engagerad och gå gärna själva ut och kolla hur det ser ut på olika platser.

Är inte oroliga

Även fältassistenterna kommer vara ute. Så värst många ungdomsfester har polisen annars inte avstyrt på senare tid.

– Vi har jobbat uppsökande med gott resultat tidigare och är inte oroliga. Valborg har också varit relativt lugnt såväl i Hässelby-Vällingby som Bromma och Ekerö de senaste åren och vi har ett gott samarbete med fältassistenterna, säger Jonas Jeffsell.

Vändningen: Ingen majbrasa i Norra Ängby

Jonas Jeffsell, kommunpolis i Hässelby-Vällingby och Bromma. Foto: Privat

Elisabeth Orr-Bågfors, enhetschef inom socialtjänsten i Hässelby-Vällingby. Foto: Wilma Orr