Labbtid. Madeleine Nordgren utför experiment på Västerortsbornas gamla järntabletter. ”Det känns jättekul att kunna presentera ett resultat snart”, säger hon. Foto: Anne Lichtenstein

Västerortsbornas gamla piller blir ny forskning

Inför sitt gymnasiearbete bestämde sig Hässelbybon Madeleine Nordgren för att gräva djupare i järntabletter. Till sin hjälp fick hon flera Västerortsbor att ställa upp med försökstabletter.

  • Publicerad 16:30, 6 mar 2020

Det var många som ville hjälpa mig.

Madeleine Nordgren valde att göra sitt gymnasiearbete på gamla järntabletter. Hon ville ha svar på frågan: Hur mycket sjunker järnhalten i en järntablett över tid och är medicinen brukbar efter sista förbrukningsdatumet?

Själva idén fick hon när hon städade i medicinskåpet hemma. Där hittade hon gamla mediciner och krämer vars sista förbrukningsdag passerat för länge sedan.

– Det slog mig att om jag hade så mycket mediciner som behövde kasseras, hur mycket har då inte andra som de måste slänga?

I skåpet fanns en del utgångna järntabletter, och Madeleine började fundera på om det var mindre järn i en tablett som var för gammal jämfört med en som fortfarande var bruklig.

Nytt experiment

Ingenting tydde på att ett liknande experiment genomförts tidigare när hon sökte på det, och hon fick grönt ljus från sin lärare att köra. Madeleine skrev i flera Hässelby- och Vällingbygrupper på Facebook och frågade om någon hade gamla tabletter hon kunde få experimentera på.

– Jag fick jättebra respons. Det var många som ville hjälpa mig så jag valde ut några med väldigt varierande utgångsdatum och hämtade dem runt om i Hässelby och Vällingby.

Från Råcksta, Grimsta och Blackeberg i söder till Hässelby villastad kommer tabletterna. De flesta som hade överblivna tabletter var mammor som hade behövt järntillskott under sina graviditeter.

– Många andra ville bara följa vad som händer, så det känns jättekul att kunna presentera ett resultat snart.

Resultatet

Vad har hon kommit fram till?

– Det jag märkte först och främst var att det var högre halt järn i varje tablett än vad det står att de ska innehålla. Det kan bero på att höljet också innehåller järn eller att det är lite felmarginal i min beräkningsmetod. Så jag valde att istället jämföra tabletternas järninnehåll med varandra.

Madeleines experiment visade att järnet i tabletterna sjönk ganska mycket varje månad som gick. Under nio år hade järnhalten sjunkit nästan 20 procent. Vad det beror på att järnhalten sjunker vet hon inte, men nästa steg i projektet är att analysera det. En tidig gissning är att det bland annat kan vara förpackningen som påverkar.

Experiment. Enligt Madeleines beräkningar innehåller en ny tablett 138,215 mg järn, och enligt förpackningen ska det vara 100mg järn/tablett. Foto: Anne Lichtenstein

Hållbarhetstänk viktigt

Även om hennes rapport visar att det fortfarande finns tillräckligt med järn i en gammal tablett rekommenderar hon inte att man äter tabletter som har gått ut.

– Det kan ju finnas bieffekter för gamla tabletter som jag inte hittat i min undersökning. Till exempel att de oxiderar eller bildar rost. Om jag säger "ni kan äta gamla mediciner" så blir nog inte Läkemedelsverket så glad på mig heller!

Däremot ser hon gärna att rapporten kan bidra till att man kan se över produktionen och hitta någon faktor som gör så att medicinen kan få längre hållbarhet, mot dagens tre år, enligt Madeleine.

Läkemedelsverket uppskattar att vi kastar ungefär 1500 ton överblivna läkemedel varje år.

– Det finns säkert tusentals andra mediciner som kunde testas för att få en hållbarhetsstämpel som håller lite längre. Då skulle vi kunna minska på den där högen på 1500 ton.

Det här är Madeleine

Namn: Madeleine Nordgren

Ålder: 18

Bor: Hässelby villastad

Gör: Går tredje året på naturprogrammet inriktning natur, på Internationella Engelska Gymnasiet i Skanstull.

Projektet: Gör sitt gymnasiearbete i kemi om järntabletter och järnhalten efter utgångsdatum. Har samlat in cirka 300 tabletter från Västerortsbor. Resultatet ska presenteras i april. Enligt Madeleines beräkningar innehåller en ny tablett 138,215 mg järn/tablett, mot förpackningens 100mg järn/tablett. Järnhalten i tabletterna går enligt Madeleine ner 0,68% varje månad efter att sista förbrukningsdatum passerat, detta motsvarar ungefär 0,94mg

Visa merVisa mindre

Foto: Anne Lichtenstein