Svårt läge. Anne-Maj Nilsson är en av många västerortsbor som är trött på bilköerna och avspärrningarna. En annan person, Blackebergsbon Eva Jarama, säger att hon nyligen bevittnade hur en ambulans hade svårt att ta sig fram i området Bergslagsvägen/Blackebergsvägen på grund av avstängningarna. Enligt trafikkontoret finns en dialog mellan polis, räddningstjänst och ambulans och Ellevio om hur det ska bli lättare för blåljuspersonalen att ta sig fram. Foto: Claudio Britos

Västerortsborna har fått nog av vägarbetena

Ellevios elarbeten längs Bergslagsvägen och Råckstavägen testar västerortarnas tålamod. Bilisterna har tvingats sänka hastigheten och för många har det blivit bökigare att ta sig till och från jobbet.

  • Publicerad 11:27, 1 dec 2021

Bilköer, bussar som tagits bort och blåljuspersonal som har svårt att ta sig fram.

De omfattande elarbetena längs Bergslagsvägen och Råckstavägen har pågått länge och väcker en allt större frustration bland trafikanter och boende.

Islandstorget avstängt till årsskiftet

Vid Islandstorget skulle arbetena ha varit klara till midsommar i år. I stället väntas avspärrningarna släppas tidigast till årsskiftet.

– Det är ett rent kaos. Bilisterna tvingas till stora omvägar. Alla dessa köer och omvägar är ju knappast bra för miljön, säger Anne-Maj Nilsson från Norra Ängby som Mitt i träffar vid korsningen Blackebergsvägen/Bergslagsvägen.

Frustrerad. Anne-Maj Nilsson är en av många västerortsbor som är trött på bilköerna och avspärrningarna. Foto: Claudio Britos

Busslinje försvunnit

Flera andra gående runt oss vet inte hur de ska ta sig över från Blackebergsvägen till Norra Ängby. I stället går de fel och kommer tillbaka. Att buss 113 mot Solna inte längre kan trafikera Blackeberg och Islandstorget drabbar många, enligt Anne-Maj Nilsson.

En annan boende i området, Eva Jarama från Blackeberg, våndas varje dag hon tar bilen till jobbet på Danderyds sjukhus.

Kritiserade elprojektet försenas med ett år

– Man kommer varken i tid till jobbet eller hem i tid. Och Råckstavägens arbeten är nästan lika bökiga som Islandstorgets. Det känns som att man måste åka runt hela Bromma i stället, säger hon.

Medelhastigheten sänkt

Enligt Trafik Stockholms data, som Mitt i tagit del av, har bilisterna tvingats sänka hastigheten kraftigt på Bergslagsvägen under arbetets gång. Medelhastigheten på flera delsträckor har sjunkit från 60 kilometer i timmen år 2019 till 40 kilometer i timmen i år.

Smala bilköer. Många som åker Bergslagsvägen till jobbet har fått längre restider till jobbet, visar data Mitt i tagit del av. Medelhastigheten har sänkts under vägarbetets gång. Foto: Claudio Britos

Foto: Claudio Britos

Ellevio har fått in knappt 100 synpunkter från allmänheten. Förseningar gör att man inte kommer vara klara i västerort förrän i augusti-september 2023.

– Det är försenade materialleveranser, som halvledare, på grund av pandemin som främst förklarar förseningen. Tillsammans med markförhållandena och en hel del okända infrastrukturledningar, säger Ellevios projektledare Jenny Nilander.

Nödvändigt arbete

Hon vill betona att man ständigt informerar om aktuella avstängningar på hemsidan, och framhåller hur avgörande projektet trots allt är.

– Situationen kring elkapaciteten i staden är ganska ansträngd. Om vi inte får till denna "el-motorväg" genom stan kan inte stadsdelar utvecklas, nya kontor öppna eller bostäder byggas. Många av målen med ett hållbart Stockholm uppfylls inte om inte elnätet förstärks, säger hon.

Boende längs Råckstavägen får vänta längst tills saker är tillbaka till det normala. Arbetena på vägen är nämligen sist ut i Ellevios tidsplan, och dessa kommer pågå ändå till projektets slut 2023.

Avspärrningar på Råckstavägen ställer till det för boende

Ellevios projektledare Jenny Nilander. Foto: Daniel Löfstedt/Ellevio

Lång resväg. En manlig bilist, som inte vill ha sitt namn i tidningen, menar att det tog honom 40 minuter att köra hem från jobbet i Åkeshov till hemmet i Vällingby häromveckan på grund av köerna. "Det hade gått snabbare att gå", säger han. Foto: Claudio Britos

Arbetena inleddes 2019

Efterfrågan på elektricitet väntas öka när Stockholm växer, och Svenska kraftnät och elnätsföretagen vill inom jätteprojektet Stockholms ström trygga ellevernasen för det framtida Stockholm.

Därför inledde Ellevio i oktober 2019 ett omfattande arbete med att stärka elnätet mellan Beckomberga och Bredäng.

Flera gator grävs upp, däribland Bergslagsvägen och Råckstavägen. På Bergslagsvägen har även uppförandet av Svenska bostäders ungdomslägenheter påverkat framkomligheten.

I arbetet rivs även vissa nuvarande luftledningar.

Visa merVisa mindre