Foto: Stockholms stad

Västerorts poeter gör upp på Tegelhögen

Tegelhögen i Vällingby är en av fyra förortsscener där det kommer hållas kvaltävlingar inför årets SM i poetry slam. Syftet är att ge en röst åt förortens poeter och publik.

  • Publicerad 13:15, 11 apr 2015

I SM i poetry slam möts diktläsare från hela Sverige för att tävla om vem som under loppet av tre minuter kan leverera den mest vibrerande poesin. Inför finalen hålls en rad kvaltävlingar och med
i denna uttagning finns i år ett nytt initiativ: Förenade Förorter.

– När poeter från förorten väl uppmärksammas brukar de ändå ”bli upplockade” och få göra sin grej inne i stan. Därför vill vi göra det här tillgängligt för folk i förorten, säger Bipasha Huq, som tillsammans med Amer Sarsour och Saman Faramarxi, står bakom projektet.

Allt som allt blir det fyra delfinaler – två som redan hållits i Skärholmen och Husby, och två kommande i Rågsved och Vällingby. De tävlande som tar sig vidare från delfinaler sätts inför finalen, som hålls i Hörsalen på Stockholms Stadsteater
i maj, samman i laget ”Förenade förorter” för att tillsammans tävla mot andra finalister.

Starka hiphopinfluenser

Bipasha Huq berättar att det i USA finns breda paralleller mellan hiphop-scenen och poetry slam-scenen.

– I Sverige är hiphop en stor del av förorten och våra poeter kommer vara mycket mer hiphopinfluerade än den vanliga poetry slam-deltagaren, säger hon och förklarar att de poeter som är med och tävlar under ”Förenade Förorter” därför kommer leverera en annorlunda poesi.

Andra perspektiv

– Dels är det andra slags berättelser, dels är det verktyget för hur de skriver: de är oftast lite mer influerade av hip­hopen i strukturen, fortsätter Bipasha Huq men vill själv inte gå närmare in på hur innehållet i texterna skiljer sig åt från innerstads­poesi:

– När man får höra om berättelser från förorten är det ofta en person som själv inte är från förorten, en journalist eller ett nyhetsankare. Det är vanligt att man får upp en bild av hur det är i förorterna, men nu låter vi i stället de som bor och lever där berätta sina egna berättelser. Det här initiativet handlar om att låta förortsborna ta tolkningsföreträde över sitt eget narrativ.

Poetry slam

Under tre minuter ska poeten – utan stöd av rekvisita, musikinstrument eller andra effekter – framföra en originaldikt. Tids­övertramp ger minus­poäng. Framförandet poängsätts av en jury.

Poesiformen tillkom 1986 i USA.

SM-final i Poetry Slam hålls i Hörsalen på Stockholms Stadsteater, Kristi himmelsfärds­helgen den 13–16 maj.

I år firas 20-årsjubileum i Sverige.

Visa merVisa mindre

Förenade Förorters kvaltävlingar

Söndag den 12 april på Folkets hus i Rågsved, klockan 17.00.

Söndag den 26 april på fritidsgården Tegelhögen i Vällingby, klockan 17.00.

Inget inträde!

Visa merVisa mindre