Binta Blackhouse och hennes Blackhouse Family har i flera år lärt ut dancehall i bland annat Vällingby. Foto: Matilda Rahm

Västerorts dancehall-drottning prisas

Binta Blackout från dancehall-gruppen Blackout Family, som i flera år hållit danskurser i bland annat Vällingby och Rinkeby, får det nyinstiftade Benny Fredriksson-priset för 2021.

  • Publicerad 15:04, 26 aug 2021

Dansaren Binta Coker går under artistnamnet Binta Blackout och har genom sitt Blackout Family i flera år lärt ut dancehall till såväl ovana som erfarna dansare.

Klasserna hålls på Kulturhuset Vällingby, i Rinkeby, Jordbro och i stan.

Men det är via Instagram de flesta känner till henne, där hon har närmare 23 000 följare.

Nu prisas hon för att hon lärt ut den energifyllda jamaicanska dansen till stockholmarna.

Vinnare. Binta Coker, under artistnamnet Binta Blackout, har i flera år hållit dancehall-kurser i Kulturhuset i Vällingby, Rinkeby, Jordbro och i city. Foto: Matilda Rahm

Det nyinstiftade Benny-priset på 100 000 kronor, finansierat av Kulturhuset och förra Kulturhuschefen Benny Fredrikssons änka Anne Sofie von Otter, går till kulturskapare som i Benny Fredrikssons anda drivs av en stark passion för konsten och att nå ut brett.

– Det känns jättestort. Jag har gjort detta i 16 år och det är några tusen personer man lärt dansen, säger Binta Coker till Mitt i.

Svårt få erkännande

Hennes föräldrar älskade reggae när hon var liten – det var så det började.

– Sen fastnade jag för dancehall i tonåren. Höfterna var aldrig stilla, säger hon och skrattar.

Men det har inte varit lätt att få ett erkännande. Inte i den kommersiella dansvärlden, säger hon.

– Det har varit svårt för dancehallen att få plats. Men detta är en bekräftelse på att vi är på rätt väg. Det är skitstort. En dörr har öppnats – nej, sparkats upp.

Stärker kulturen

Anne Sofie von Otter är väldigt glad att priset instiftats.

– Det ger en möjlighet att uppmärksamma artister och andra konstnärer som på olika sätt stärker kulturens position i samhället och utvecklar de konstnärliga uttrycken. Det är också ett sätt att låta Benny och minnet av honom leva vidare i kulturens kraftfält på ett ljust och framåtblickande sätt, säger hon i ett pressmeddelande.

Lisa Nilsson prisas

Sångerskan Lisa Nilsson får priset för år 2020 i efterhand.

Benny Fredriksson var teaterchef och vd för Stockholms stadsteater mellan 2002-2014 och sedermera vd för Kulturhuset Stadsteatern mellan 2013-2017. Han gick bort 2017.

Prisutdelningen sker under söndagen den 29 augusti på Parkteaterns scen i Galärparken kl 19.

Bor i Farsta

Namn: Binta Coker

Ålder: 32

Gör: Koreograf, dansare och lärare inom dancehall

Bor: Farsta

Bakgrund: Har rötter i både Sverige och Gambia och är grundare av dansgruppen Blackout Dance Crew.

Detta är dancehall: En energifylld dans- och musikform som växte fram på Kingstons innerstadsgator och spreds till hela Jamaica. Musiken har utvecklats ur reggaemusikens toasting eller deejaying. Musiken uttrycker allt från samhällsfrågor till sociala sammanhang och personliga uttryck. Dansen är rå, teatral och kreativ och handlar om känsla, attityd och energi.

Källa: Kulturhuset Stadsteatern

Visa merVisa mindre