ANNORLUNDA I JUL. Västermalms församlings kyrkor kommer vara öppna med personal för de som behöver prata med någon, men de kommer inte bjuda in till något på grund av restriktionerna. Foto: Mostphotos

Västermalms församling tvingas ändra jultraditionerna

Hjälp i arbetet med julkasse-utdelning till behövande barnfamiljer, närvaro på sjukhus, blommor på äldreboenden – och öppna kyrkor. I pandemins spår tvingas Västermalms församling ändra sina normala jultradtitioner.

  • Publicerad 14:21, 18 dec 2020

Under många år har Västermalms församling varit en del av ”Jul i gemenskap” där människor som lever i ensamhet eller hemlöshet har bjudits in under julhelgen. Men coronapandemin sätter stopp för den traditionen i år – och även mycket annat.

Västermalms församling kommer däremot göra det som de kan, enligt Anne Annerstedt, biträdande kyrkoherde. De kommer bland annat ha personal vid sjukhus, sjukhem och häkte som vanligt och även dela ut blommor på äldreboenden.

– Sedan kommer våra kyrkor stå öppna under dagtid och det kommer finnas medarbetare där för de som behöver prata med någon, eller tända ljus och slå sig ner en stund. Men vi kan inte bjuda in till något på grund av restriktionerna, säger Anne Annerstedt.

Församlingen kommer även som vanligt hjälpa Basket Brigade i deras arbete med utdelningen av matkassar till barnfamiljer i behov.

– Det är väldigt viktigt, vi kan ju förmedla kontakt. Det kan vara svårt att be om hjälp och där kan man få det på ett bra sätt. Det är oerhört betydelsefullt för många att få den kassen, säger Anne Annerstedt.

Ensamheten och isoleringen sägs ju ha öket under pandemin, och nu kan ni inte hålla era normala aktiviteter för att nå de grupperna. Hur ser du på det?

– Det känns tudelat. Det är väldigt tråkigt samtidigt som vi och vill värna och ta på allvar att hjälpa till att minska smittspridningen. Men att vi kan hålla kyrkorna öppna så kan man komma in. Det känns ändå fint i hjärtat.