Pegah Afsharian från Sigma är en av grundarna bakom organisationen Kompis Sverige. Foto: Läsarbild Lisa Höök

Väsbytjejen som förmedlar kompisar

Att lära känna människor med olika erfarenheter har många fördelar, till exempel integration. Möt Pegah Afsharian, som jobbar utifrån devisen att möten och vänskap kan förändra Sverige.

  • Publicerad 11:57, 17 jan 2017

Pegah Afsharian är en av grundarna bakom organisationen Kompis Sverige som parar ihop nya svenskar med mer etablerade.
– Mina föräldrars väg till att känna sig inkluderade i Sverige har inspirerat mig, säger hon.

Större utmaningar idag

Pegahs föräldrar Massoud Afsharian och Sussan Hozeireh kom från Iran 1988 och slog sig ned i Sigma i Upplands Väsby. Under många år hade de mest vänner som liknade dem själva. Pappa Massoud fick till exempel jobb genom en landsman. Men så småningom blev paret mer etablerade i Sverige, lärde sig bättre svenska och lärde känna fler etablerade svenskar.
– Det är vanligt att man först lär känna människor med samma bakgrund som en själv. Men det är större utmaningar idag än när mina föräldrar kom hit. Det är svårare att få bostad och jobb, säger Pegah.

Ömsesidigt utbyte

Efter att ha studerat bland annat mänskliga rättigheter och arbetat ideellt med olika integrationsprojekt så bestämde sig Pegah i maj 2013 för att grunda en egen organisation tillsammans med Natassia Fry.
– Integration i Sverige bygger ofta på ett ojämlikt möte. Vi saknade en plattform där människor kunde få ett ömsesidigt utbyte. Vi ville också göra något mer långsiktigt hållbart, till skillnad från projekt vi tidigare jobbat med där verksamheten fick läggas ner när projektpengarna var slut.

Nya perspektiv

Kompis Sverige parar ihop nya svenskar med mer etablerade. Men det handlar inte om fadderskap utan om att bygga nya vänskapsrelationer. Alla deltagare intervjuas och matchas individ för individ för bästa möjliga resultat. Tanken är att de nya mötena ska motverka fördomar och på sikt förebygga utanförskap.
– Deltagarna har en första träff hos oss men sedan bestämmer de själva vad de vill göra. De ska ses minst sex timmar i månaden under en halvårsperiod, och vi utvärderar hur det går under tiden. Nya svenskar brukar säga att de får en kompis som de för första gången kan prata svenska med, medan etablerade svenskar säger att de får perspektiv på en verklighet som de kanske inte skulle fått kontakt med annars.

”Måste bli mer inkluderande”

Sedan starten av vuxenprogrammet 2013 har organisationen utvidgats med ett ungdomsspår, och nu i januari tillkom även ett asylspår med mer språkfokus. I september 2016 fick Kompis Sverige Upplands Väsbys hållbarhetspris för sitt arbete. Upplands Väsby är dock inte en officiell kompiskommun till Kompis Sverige idag och därmed inte direkta lokala aktiviteter. Men Pegah hoppas på dialog och samarbete med Väsby i framtiden.
– I ett större perspektiv måste den svenska integrationen bli mer inkluderande, och ändra synen på att det bara är en grupp som måste integreras, säger hon.

Fakta

Vill du vara med?

Nya svenskar rekryteras i första hand från organisationens kompiskommuner. Etablerade svenskar kan anmäla sitt intresse på hemsidan. Kompis Sverige erbjuder gratis aktiviteter för kompispar tillsammans med olika samarbetspartners.

Källa: kompissverige.se