– Vi vill samla så många röster som möjligt. Innan de tystnar, för våra arbetskraftsinvandrare blir ju äldre. Vi vill föra berättelserna vidare, både till nya generationer av sverigefinnar och till alla Väsbybor, säger projektledare Ylva Larsdotter, nybliven samordnare för finskt förvaltningsområde i Upplands Väsby kommun, i ett pressmeddelande.

Initiativet kom från en redaktionsgrupp på biblioteket i Väsby och bakom satsningen står Upplands Väsby kommun. Kommunala samrådet för finskt förvaltningsområde, där Eila Bromme är ordförande, ställde sig också bakom projektet.

"Byggt det Väsby som vi har i dag"

– Finländarna som invandrade till Sverige under 60- och 70- talet har onekligen varit med och byggt det Väsby som vi har i dag. Deras arbetskraft var av avgörande betydelse under en tid då industrin blomstrade, säger Eila Bromme, som själv kom till Sverige från Finland i slutet av 1960–talet.

Nu letar hon efter fler röster.

– Jag hoppas att många Väsbybor med minnen från den tiden vill medverka med sina berättelser och livsresor.

Många är de Väsbybor, med rötter i Finland, som jobbat sitt yrkesliv på stora arbetsplatser som Optimus, Marabou och Wäsby verkstäder.

"Varför flyttade du till Sverige?"

När nu Väsbys sverigefinnar får möjligheten att berätta om sin resa ur ett arbetslivsperspektiv vill kommunen ha svar på frågor som:

Varför flyttade du till Sverige? Hur är ditt förhållande till Finland i dag? Vilka svårigheter upplevde du och vilka förväntningar hade du på ditt nya land?

Den som tycker att det är svårt att skriva för egen hand kan få hjälp av två finskspråkiga sommarjobbare som intervjuar och skriver ned sverigefinnars historia.