Sverigefinska flaggan. Nu vill Upplands Väsby kommun dokumentera de finska arbetskraftsinvandrarnas liv. Foto: Andreas Ali Jonasson

Väsbys sverigefinnar får egen bok

Många finnar sökte sig till Väsby under 60- och 70-talet och fick jobb på Optimus, Marabou och Wäsby verkstäder. Nu vill kommunen samla in deras berättelser i en antologi – innan det är för sent.

  • Publicerad 16:43, 12 maj 2021

Finländarna som invandrade till Sverige under 60- och 70- talet har onekligen varit med och byggt det Väsby som vi har i dag.

Ylva Larsdotter. Foto: Daniel Jansson/Upplands Väsby kommun

– Vi vill samla så många röster som möjligt. Innan de tystnar, för våra arbetskraftsinvandrare blir ju äldre. Vi vill föra berättelserna vidare, både till nya generationer av sverigefinnar och till alla Väsbybor, säger projektledare Ylva Larsdotter, nybliven samordnare för finskt förvaltningsområde i Upplands Väsby kommun, i ett pressmeddelande.

Initiativet kom från en redaktionsgrupp på biblioteket i Väsby och bakom satsningen står Upplands Väsby kommun. Kommunala samrådet för finskt förvaltningsområde, där Eila Bromme är ordförande, ställde sig också bakom projektet.

"Byggt det Väsby som vi har i dag"

– Finländarna som invandrade till Sverige under 60- och 70- talet har onekligen varit med och byggt det Väsby som vi har i dag. Deras arbetskraft var av avgörande betydelse under en tid då industrin blomstrade, säger Eila Bromme, som själv kom till Sverige från Finland i slutet av 1960–talet.

Nu letar hon efter fler röster.

– Jag hoppas att många Väsbybor med minnen från den tiden vill medverka med sina berättelser och livsresor.

Många är de Väsbybor, med rötter i Finland, som jobbat sitt yrkesliv på stora arbetsplatser som Optimus, Marabou och Wäsby verkstäder.

"Varför flyttade du till Sverige?"

När nu Väsbys sverigefinnar får möjligheten att berätta om sin resa ur ett arbetslivsperspektiv vill kommunen ha svar på frågor som:

Varför flyttade du till Sverige? Hur är ditt förhållande till Finland i dag? Vilka svårigheter upplevde du och vilka förväntningar hade du på ditt nya land?

Den som tycker att det är svårt att skriva för egen hand kan få hjälp av två finskspråkiga sommarjobbare som intervjuar och skriver ned sverigefinnars historia.

Samlat verk om sverigefinnar

Målet är att samla lokala Väsbyminnen från sverigefinnar som är 65 år och uppåt. Slutprodukten blir en tvåspråkig finsk-svensk skrift med fotografier och personliga berättelser. Berättelserna kommer att spridas via föreningar och bibliotek, även via andra kommuner som har uppdrag som finska förvaltningsområden.

Om antologin blir i bok- eller magasinform är än så länge oklart. Det beror bland annat på responsen från allmänheten.

Är du Väsbybo och har starka band till Finland? Är du en av arbetskraftsinvandrarna från 60- och 70- talet och vill berätta om ditt liv utifrån ett arbetslivsperspektiv? Ring Ylva Larsdotter, samordnare för finskt förvaltningsområd, på tel 08-590 973 70 eller maila till ylva.larsdotter@upplandsvasby.se

Visa merVisa mindre

Finskt förvaltningsområde

Upplands Väsby är sedan 2010 förvaltningsområde för det finska språket. Samrådet för finskt förvaltningsområde har till uppgift att bevaka de frågor som rör sverigefinnar och det finska språket i Upplands Väsby kommun.