I Väsby centrum träffar vi Pernilla Sandsund som är på jakt efter en fleecetröja till sonen Melvin Jämtdal. Foto: Niklas Loman

Väsbys föräldrar vill ha ekonomisk trygghet innan tillökning

Mitt i kunde tidigare i veckan berätta att det föds färre bebisar i Väsby enligt SCB:s siffror. En lågkonjunktur är att vänta och med den brukar barnafödandet gå ner. Hur viktig är ekonomisk trygghet innan man skaffar barn? Vi åkte till Väsby centrum för att ställa frågan.

  • Publicerad 18:09, 7 nov 2019

Enligt siffror från SCB minskar barnafödandet i Upplands Väsby. Förra året föddes färre bebisar än 1990. Och de senaste 10 åren har antalet barn per kvinna minskat med 11 procent. Det här kunde Mitt i berätta om tidigare under veckan. Enligt Konjunkturinstitutets senaste rapport kommer ekonomin därtill bromsa in.

Färre bebisar föds i länet – minskade 11 procent i Väsby

– Vid sämre tider, som sämre ekonomi, går antalet födslar ned, något som har skett även historiskt vid sämre tider, sa Gunnar Andersson, professor i demografi vid Stockholms universitet då Mitt i pratade med honom.

Väsbys föräldrar om SCB-siffrorna

Men vad säger föräldrarna i Upplands Väsby? Då vi tar en promenad genom ett kylslaget Väsby på torsdagen är det många föräldrar som blev förvånade över SCB:s siffror att det föds färre barn. Samtidigt är flera av de vi pratar med inte lika främmande för ekonomins betydelse i samband med att tillökning kom på tal i familjen.

Enligt säkra källor från mamma Pernilla är det här första gången Melvin är med i tidningen. Foto: Niklas Loman

”Man vill vara ekonomiskt säker innan man sätter nån till världen”

I Väsby centrum är Pernilla Sandsund på väg för att köpa en fleecetröja till åtta månader gamla sonen Melvin Jämtdal. Pernillas mamma är också med dagen till ära.

Pernilla växte upp i Väsby, och jobbar här, men bor nu mera i Rosersberg. Att det föds färre barn i kommunen tycks bli en sorts tankeställare för Pernilla, hon landar i att det kanske går att koppla till att fler väljer karriären.

Foto: Niklas Loman

Tog ni hänsyn till den ekonomiska aspekten när ni skaffade den lille mannen i vagnen?

– Absolut, ja, det gjorde vi,

På vilket sätt då?

– Att vara ekonomiskt säker innan man sätter nån till världen och veta att man kan ta hand om barnet, så ja, absolut, det har stor betydelse, fast jobb är viktigt, eller i alla fall en fast inkomst.

Barn – en dyr grej

Samtalet i centrum berör mer och mer den ekonomiska biten av att bli förälder.

Pernilla diskuterar med sin mamma, som mest ler förtjust mot Melvin i vagnen, men de enas om att en generationsskillnad mellan dem är svårigheten att få bostad. Men sen rent allmänt att barn är dyra, mest kostar första barnet konstaterar Pernilla.

– Sparar man alla grejer till andra barnet så är det inte lika dyrt. Barnvagnar, bilstolar, blöjor, det går ju åt till båda barnen, men framförallt första inköpen.

Nu kommer ni vänta till högkonjukturen innan ni skaffar nästa barn?

– Nej, vi har ju våra inkomster iallafall, och vet att vi är trygga med bostad och ekonomi.