Valresultat. Mitt i bevakar kommunvalet i Upplands Väsby 2022. Foto: Mitt i/Mostphotos

Väsbys Bästa tappar ett mandat till Socialdemokraterna

Det lokala valresultatet i Upplands Väsby är klart och den rödgröna oppositionen vädrar morgonluft. Men ingen vet än vilka som sätter sig i kommunens förarsäte. Klart är dock att lokalpartiet Väsbys Bästa spelar en avgörande roll i sista akten.

  • Publicerad 15:00, 22 sep 2022

Att de partier som gjorde ett bra val får ytterligare mandat känns rättvist.

(V). Päivi Verdier, tillträdande gruppledare för Vänsterpartiet i Väsby. Foto: Vänsterpartiet

När alla valdistrikt var räknade en första gång stod det klart att lokalpartiet Väsbys Bästa tappade ett av sina två nyvunna, preliminära mandat till Socialdemokraterna.

– Det är naturligtvis lite snopet, men det grumlar inte vår glädje över att vara valets största vinnare i Väsby med en ökning på 3,3 procent. Att de partier som gjorde ett bra val får ytterligare mandat känns rättvist, säger gruppledare Roland Storm (VB).

Avgörande roll

Väsbys Bästa kan få en avgörande roll i de kommande förhandlingarna om vilka som ska styra Väsby. De rödgröna partierna har sammanlagt 20 mandat (S) 14, (V) 4, (MP) 2. Med VB:s 6 mandat skulle de med 26 mandat få majoritet i kommunfullmäktige (51 mandat).

– Det skulle bli ett majoritetsstyre som inte stöder sig på Sverigedemokraterna. Vi ser goda förutsättningar för att i den konstellationen förbättra skolan, påbörja ett omsorgslyft och öka takten i klimatomställningen, säger Päivi Verdier, tillträdande gruppledare för Vänsterpartiet i Väsby.

Hon menar att ett nytt styre ska ha stöd av partier som går framåt hos väljarna.

– Vi styrde tillsammans med S, MP och VB 2014–2018. Det fungerade bra då. Vi vill nu förhandla om ett maktskifte, säger Päivi Verdier.

Väsbyalliansen tappade mandat

Tre partier (M, KD och L) i den styrande Väsbyalliansen tappade varsitt mandat som därmed stannade på totalt 17 mandat : (M) 11, (KD) 2, (L) 2 och (C) 2. Med Väsbys Bästas 6 mandat skulle blocket få 23 mandat totalt mot nuvarande 25.

Inget av partierna, vad Mitt i erfar, verkar i dagsläget intresserad av att locka till sig Sverigedemokraterna och deras åtta mandat för att bilda ett styre.

Så – nu har VB möjlighet att kunna ingå i ett styre med de rödgröna och få majoritet, eller fortsätta samarbetet med Väsbyalliansen i ett svagt minoritetsstyre.

– Vi går till val på de frågor vi tycker är viktiga, vi vill kunna påverka så mycket som möjligt och samarbeta med dem som ställer upp mest på våra frågor. Men naturligtvis är Väsby Entré en viktig fråga i kommande förhandlingar, har Roland Storm (VB) sagt tidigare.

Förhandlingarna blir troligen inte klara i en handvändning, men den 17 oktober hålls ett konstituerande sammanträde i kommunfullmäktige. Då väljer det nya kommunfullmäktige bland annat ordförande och vice ordförande för den nya mandatperioden, samt ny kommunstyrelse.

Slutligt valresultat i kommunvalet i Väsby 2022

S: 26,6 procent (25,7) – 14 mandat

M: 20,9 procent (23,4) – 11 mandat

SD: 14,7 procent (12,9) – 8 mandat

VB: 12,5 procent (9,2) – 6 mandat

V: 7,8 procent (7,6) – 4 mandat

KD: 4,4 procent (5,6) – 2 mandat

L: 3,8 procent (5,2) – 2 mandat

C: 4,7 procent (4,7) – 2 mandat

MP: 3 procent (4,7) – 2 mandat

Nyans: 1,05 procent (Ny) – 0 mandat

FI: 0,1 procent (0,10) – 0 mandat

Övriga partier: 0, 56 procent (0,76 procent) – 0 mandat

Totalt antal mandat: 51 mandat

Källa: Valmyndigheten

Visa merVisa mindre