SKÄNKTE. Christian Cederferm och Anders Mattsson äger sportbaren Anders & Jag, som skänkte dagskassan till den ideella föreningen Mivida strax före jul. Foto: Privat

Väsbyrestauranger skänkte dagskassan till Mivida

Strax före jul skänkte två Väsbyrestauranger dagskassan till förmån för våldsutsatta barn och kvinnor. – Ett jättefint initiativ, pengar behövs alltid, säger Sofia Trison på Mivida.

  • Publicerad 09:02, 21 jan 2022

Philip Lorentzon på Anders & Jag. Foto: Privat

Det finns så himla mycket engagemang bland privatpersoner i Väsby.

MIVIDA. Sofia Trison, verksamhetsansvarig på Mivida i Upplands Väsby Foto: Privat

Trots snabba ryck och i princip ingen marknadsföring alls var det ett antal Väsbybor som kom och åt för en god sak den 22 december.

Tillsammans fick Anders & Jag på Centralvägen och Texas Longhorn på Dragonvägen in närmare 12 000 kronor på mat och alkoholfri dryck.

– Det är klart att vi hade hoppats på mer, men nu har vi i alla fall kommit i gång och skapat förutsättningar att göra om det, säger Philip Lorentzon på Anders & Jag.

Han uppskattar att ett tiotal sällskap tog en paus i julklappsstressen för att äta middag dan före dan före dopparedan.

– Vi valde jultiden för att man då ofta stannar upp och samlas med nära och kära. Då kanske man även får en tankeställare över hur det ser ut i samhället. Det man ibland kan ta för givet är inte en självklarhet för andra, som mat på bordet eller hela och rena kläder.

"Krogarna har ett ansvar"

Han och ägarna Anders Mattsson och Christian Cederferm tycker att utsatta kvinnor och barn är en viktig fråga som behöver lyftas upp. Och att krogarna faktiskt har ett ansvar.

– Krogen kan vara en utsatt plats. Där tycker jag som bartender, och ägarna, att man har ansvar att skapa en bra miljö och förutsättningar för att kunna hjälpa dem som behöver det, säger Philip Lorentzon och fortsätter:

– Vi valde att skänka pengarna till Mivida för att de är lokala och jobbar aktivt med att hjälpa våldsutsatta, främst kvinnor och barn.

Philip Lorentzon utesluter inte att man till nästa gång kan involvera fler restauranger.

– Man kan utveckla det och göra det större, men det är viktigt är att restaurangerna gör det i rätt syfte – för att hjälpa behövande.

Sofia Trison, verksamhetsansvarig på den ideella organisationen Mivida, uppskattar de lokala restaurangernas initiativ.

– Med tanke på att vi inte marknadsförde det så mycket innan, så är det verkligen jättekul.

12 000 kronor. Vad ska ni använda pengarna till?

– De går oavkortat till de våldsutsatta vi kommer i kontakt med. De blir öronmärkta för dem när behov uppstår.

Och det finns många hål att fylla.

– Allt från de som fått lämna hem och jobb till att vi vill göra aktiviteter med barnen så att de får vara med om något utöver det jobbiga med att flytta, byta skola och förlora kompisar.

Sofia Trison hoppas på att initiativet kan upprepas.

– Det vore så klart jättekul att få med fler restauranger. Det finns så himla mycket engagemang bland privatpersoner i Väsby. Många kan då passa på att äta gott och göra gott samtidigt.

DAGSKASSA. Wahid Mourad på Texas Longhorn, som skänkte sin dagskassa den 22 december till Mividas arbete för att hjälpa utsatta. Foto: Charlotte Arwedsson

KLAPPAR. Under december kunde alla som ville lämna julklappar under granen på Anders & Jag, vilka sedan Mivida delade ut till behövande. Foto: Privat