DIGITAL KÖR. Här ser vi några av medlemmarna i Väsbykören som framför "Majsång" digitalt. På nationaldagen blir det "Du gamla du fria" i samma form. Foto: Skärmdump/youtube

Väsbykören har kör(a)t digitalt under corona

Många körer har pausat under coronapandemin. Men Väsbykören ställde om och började öva via datorn – och utomhus. Nu ger de Väsbyborna en digital version av "Du gamla du fria" på nationaldagen.

  • Publicerad 13:18, 4 jun 2021

På det här sättet kan de ändå vara med digitalt, med lite hjälp från de yngre.

Corona har ställt till det rejält för föreningslivet det senaste året. Inte minst för körerna, då körsång har visat sig vara en högriskaktivitet när det gäller spridning av coronaviruset.

Men Väsbykören har hållit igång, i något förändrad form.

– Vi har kämpat på och det är vi väldigt stolta över. Många körer inte haft någon verksamhet alls det här året, säger körledare Mats Gålnander.

När höstsäsongen drog i gång förra året träffades medlemmarna utomhus och övade. Från Breddenskolans skolgård och Vilundavallens stora läktare till en villaträdgård i Odenslunda.

– När hösten kom började vi även öva i Vilundakyrkan, där är stort och luftigt. Där brukar vi normalt sett hålla adventskonserter.

Helt digitalt

När restriktionerna utökades på senhösten blev det digitalt för hela slanten.

Men att sjunga samtidigt via dator är en utmaning på grund av fördröjningar i ljud och bild. Var och en har i stället övat sin stämma med Mats.

– Jag sjunger, de lyssnar och sedan sjunger de med mig. Sedan spelar de in hemma med mobilen och så sätter jag ihop det till en youtubefilm. Det fungerar faktiskt riktigt bra. Men jag fick gå en videoredigeringskurs först, säger Mats Gålnander och skrattar.

– Medelåldern är ju relativt hög och flera i kören skulle inte ha vågat vara med på liveövningar. På det här sättet kan de ändå vara med digitalt, med lite hjälp från de yngre.

Ser risker

Trots att det varit ett bra sätt att hålla kontakt med medlemmarna ser Mats Gålnander även en risk med digitala körövningar.

– Folk kan ha blivit för bekväma när det är dags för gemensamma körövningar. Det finns en risk att folk slutar. Medelåldern är ju ganska hög.

Innan det blev för kallt att sjunga utomhus hann Väsbykören göra ett antal uppskattade utomhuskonserter hos äldreboenden runt om i kommunen.

– Det var jättekul att kunna göra något sådant. Vanliga konserter fanns inte på kartan då. Vi planerar att göra om det i höst.

Just nu förbereder Väsbykören sig inför nationaldagen med kommunens nationaldagsfirande, men med den skillnaden att allt är virtuellt, precis som förra året.
Det blir en färdiginspelad version av Du Gamla Du Fria.

Men alla körtummar hålls för att restriktionerna lättar till hösten så att de kan ses, och synas, i verkligheten.

– Ja, det längtar vi alla efter! Inte minst att kunna göra konserter live igen.

Väsbykören

Vad: "En blandad kör med god stämning, fötterna på jorden och hjärtat i himlen."

Bildades: 1973 som en kommunalpersonalkör. "Men ganska snabbt anslöt fler utifrån."

Medlemmar: Cirka 30, men vill gärna bli fler.

Övar: På onsdagar i Breddenskolans matsal (i coronafria tider, annars digitalt).

Körledare: Mats Gålnander sedan 1983.

Repertoar: Blandad. Exempel på sånger: Blackbird, Hälsingevalsen, Det är vackrast när det skymmer, Majsång och För redeliga män.

Kuriosa: Billy Stenbäck, 78, är en av dem som varit med allra längst i kören. Han började 1976!

Visa merVisa mindre