Betyget godkänt får kommunen bland annat för att företagen i Upplands Väsby anser att råd och vägledning har förbättrats och att dialogen med kommunens beslutsfattare blivit bättre.

De företag som ger lägst betyg är de minsta företagen utan anställda.

Det visar Svenskt Näringslivs årliga undersökning om företagsklimatet i Sveriges kommuner. 3 600 företag i Stockholms län har tyckt till om sin kommun. 

–·Den vanligaste kontakten som företagen i Upplands Väsby har med kommunen är i tillstånds- och tillsynsärenden. Därför är det positivt att kommunen arbetat aktivt för att förenkla för företagen och att man jobbar med råd och vägledning. Hur den kontakten fungerar är av stor betydelse för företagen, säger Jessica Drugge, tf regionchef på Svenskt Näringsliv Stockholm. 

Brott och otrygghet

I 19 av 26 kommuner i länet önskar företagen att kommunen prioriterar arbetet med att minska företagens utsatthet för brott och otrygghet. Även bättre dialog mellan kommun och företag ligger högt upp på företagens önskelista.  

– 26 procent av företagen i Upplands Väsby anser att brottslighet och otrygghet påverkar dem negativt i deras vardag. Det är viktigt att kommunerna inkluderar de lokala företagen i det brottsförebyggande arbetet, säger Jessica Drugge. 

I fem av Stockholms kommuner förbättras företagsklimatet. Järfälla, Nynäshamn, Haninge och Vallentuna är de kommuner som förbättrar sig mest på det sammanfattande omdömet. Högst betyg i länet får Solna och Danderyd, 3,9 på den sexgradiga skalan.