Skolresultaten i Väsby fortsätter öka. Foto: Mitt i

Väsbyelevers slutbetyg ökar – för femte året i rad

Slutbetygen för Väsbys elever i årskurs nio fortsätter att öka. Det visar en rapport från Skolverket. – Vi är på väg åt rätt håll men inte färdiga, säger Malin Lybecker (M), vice ordförande i Utbildningsnämnden.

  • Publicerad 17:32, 27 sep 2018

Skolresultaten för Väsbys elever i årskurs nio fortsätter att öka, visar en rapport från Skolverket som presenterades på torsdagen. Upplands Väsbys fristående och kommunala skolor har ett meritvärde på totalt 236,5 poäng, en ökning med fyra meritpoäng jämfört med förra årets värde. Andelen behöriga till gymnasieskolans yrkesprogram ökar samtidigt med sex procentenheter till 86 procent.

– Jag blir så otroligt glad över siffrorna, det skapar goda förutsättningar för eleverna. Vi har under flera år jobbat oerhört medvetet med medverksamhetsfokus med skolorna, så det känns kul att det ger resultat, säger Astrid Täfvander, chef för utbildningskontoret.

Politisk enighet bakom framgången

Malin Lybecker (M) är vice ordförande i Utbildningsnämnden. Hon är glad över resultaten och menar att en av framgångsnycklarna är den breda politiska enighet som finns kring skolan.

– Om vi fattar ett gemensamt beslut så vet vi att ingen kommer riva upp det om majoriteten skulle skifta. Det tror jag har varit jätteviktigt och något som också ger ett lugn till personalen, man vet att det inte blir en ryckighet.

”På väg åt rätt håll”

Det är femte året i följd som slutbetygen ökar. Upplands Väsbys meritvärde är högre än riksgenomsnittet på 228,7 poäng men något under länssnittet på 246,5.

– Vi är på väg åt rätt håll men vi är inte färdiga, säger Malin Lybecker.

Flera utmaningar väntar

Utbildningsnämndens ordförande Lars Valtersson (MP) är optimistisk inför framtiden, men menar samtidigt att kommunen står inför en rad rad utmaningar.

– Det handlar bland annat om att få tag i behöriga lärare och att lyckas hålla uppe lärartätheten. Vi jobbar väldigt systematiskt och tillsammans i de här frågorna, vilket gör det alltmer attraktivt att jobba i Upplands Väsby, säger han.