BANDKLIPPNING. Dhaanvi och Zacharias från Engelska skolan fick klippa bandet utanför Missionskyrkan i Väsby innan tv-profilen Stephen Wilson gav sig i väg på sin 30 mil långa cykeltur för Världens Barn. Foto: Anna Lidgren

Väsbyelever vinkade av tv-profil

Ballonger, bandklippning och bullar. Fredagsmorgonen blev extra festlig för klass två från Engelska skolan i Upplands Väsby. Utanför Missionskyrkan vinkade de av tv-profilen Stephan Wilson, som cyklade i väg för Världens Barn.

  • Publicerad 16:50, 3 sep 2021

CYKELTUR. Stephan Wilson cyklar 30 mil för Världens Barn - en nätt cykeltur som börjar och slutar i Väsby. Foto: Diakonia

I helgen cyklar tv-profilen och hälsoinspiratören Stephan Wilson en egen variant av Vätternrundan för Världens Barn.

Starten gick fredag morgon utanför Missionskyrkan i Upplands Väsby. Han tar nu sikte på Uppsala och Gävle för att sedan vända tillbaka till Väsby, där han väntas kunna sätta ned fotstödet på lördagskvällen. Sammanlagt blir det runt 32 mil på cykel - med ett tv-team "i hasorna".

– Det kommer inte att gå fort. Troligtvis blir det världens långsammaste Vätternrunda, men det finns inte på världskartan att jag ger upp, säger han i ett pressmeddelande.

Cykeln är utrustad med korgar både fram och bak och med sig har han världens kanske största insamlingsbössa och en megafon. Längs vägen hoppas han kunna utmana och inspirera dem han möter att samla in pengar.

– Alla barn har rätt till ett liv fritt från fattigdom, ojämlikhet och förtryck. Tyvärr ser inte världen ut så.

Engelska skolan

Med och vinkade av Stephan var klass två på Engelska skolan i Smedby. Klassföreståndare Anna Lidgren berättar:

– Vi fick frågan av rektorn om vi vill vara med i kampanjen. Det lät jättespännande och i dag var vi på plats och möttes upp av SVT:s produktionsteam och fick träffa Stephan.

21 av klassens 24 barn var med och två av dem, Zacharias och Dhaanvi, lottades att få klippa bandet innan Stephan cyklade i väg.

– De fick beröm för att de var så tålmodiga, allt tar ju tid när det är tv-inspelning, säger Anna Lidgren.

I klassen har man jobbat mycket med det som insamlingen till Världens Barn handlar om – att ge tillbaka till andra som inte har det lika bra som vi i Sverige.

– Vi har pratat om att min plats på jorden kan vara mer fördelaktig jämfört med andra barn i världen och att vi har det bra ställt här.

Egen insamling

Nu har klassen dragit i gång en insamling under en månads tid.

– Man behöver inte donera någon stor summa, men om alla familjer i klassen kan bidra med en liten slant kan det räcka långt för någon annan. Vi har pratat mycket om vad man kan göra i sin närmiljö och vad jag själv kan göra för att hjälpa till, säger Anna Lidgren.

Fotnot: Världens Barn-galan sänds på SVT den 1 oktober.

Insamling på cykel

Årets upplaga av världens största motionslopp på cykel är coronaanpassat, och när Vätternrundan går av stapeln nu till helgen den 3 och 4 september finns möjligheten att göra en egen variant på hemmaplan.

Det tog tv-profilen Stephan Wilson fasta och nu cyklar han sin egen Vätternrunda tillsammans med Diakonia för insamlingskampanjen Världens Barn.

Källa: Diakonia

Visa merVisa mindre

HEJA! Nu har andraklassarna på Engelska skolan startat en insamling för Världens Barn. Foto: Diakonia

GLATT. Det var många ballonger i luften på fredagsmorgonen med klass två från Engelska skolan. Foto: Diakonia

FESTLIGT. Lea och Lilah från klass två på Engelska skolan var med och höll i bandet inför bandklippningen. Foto: Diakonia