För två år sedan började började målsäganden, som nu är vuxen, berätta om de sexuella övergrepp som mannen skulle ha utsatt henne för när hon var 13–14 år.

https://www.mitti.se/nyheter/vasbybo-haktad-for-valdtakt-mot-barn/reptlq!wfh9SU4ImPPzsDSnZ9IZlg/

Först berättade hon om övergreppen för sin kamrat, sedan för sin mamma och därefter för den psykolog hon hade börjat träffa. Det gjordes också en polisanmälan, i maj 2019. Målsäganden hade vid ett tidigare tillfälle, i åttan, berättat för en kamrat att hon hade blivit utsatt för övergrepp.

Fadersfigur

Från början ska det ha handlat om fyra fall av våldtäkt, men åtalet kom till slut att gälla sex fall – varav han dömdes för fem.

Flera av övergreppen ska ha skett i mannens bostad, men även på andra adresser. Han var en nära vän till familjen och flickan såg honom vid den tiden som en fadersfigur.

– Just när det gäller sexuella övergrepp mot barn är det många gånger först när barnet har blivit vuxet som förmågan och kraften finns att anmäla, sa kammaråklagare Josefina Yalo till Mitt i Upplands Väsby i samband med att mannen häktades.

Stark bevisning

Tingsrätten instämmer med åklagaren att beslagtaget material mycket starkt talar för att mannen gjort sig skyldig till övergreppen och dömer honom därför till fängelse i tre och ett halvt år.

Mannen har förnekat gärningarna.

Han döms även att betala ett skadestånd på 280 000 kronor till målsäganden. Den dömde mannen kommer att vara fortsatt häktad tills domen vinner laga kraft.